Takmičenje iz fizike: Učenik iz Tuzle postigao veliki uspjeh u Rumuniji

by admin
| 20:53

Na međunarodnom takmičenju iz fizike, Romanian Master of Physics, koje je održano od 24. do 29. februara u Bukureštu, učenici iz Bosne i Hercegovine osvojili su jednu srebrenu, pet bronzanih medalja te jednu pohvalu, piše Patria.

Na takmičenju je učetvovalo ukupno 15 ekipa iz Brazila, Bugarske, Moldavije, Rumunije, Srbije i Bosne i Hercegovine sa ukupno 72 takmičara.

Našu državu su predstavljale dvije ekipe koje su činili učenici Bahrudin Trbalić (Međunarodna srednja škola, Tuzla), Nermedin Džeković (Međunarodna srednja škola, Sarajevo), Haris Popovac (Međunarodna srednja škola, Sarajevo),  Edvin Đapo (Treća gimnazija, Sarajevo), Dženan Devedžić (Gimnazija “Dr. Mustafa Kamarić”, Gračanica),  Ajla Karišik (Međunarodna srednja škola, Sarajevo) i Tarik Čorbo (Međunarodna srednja, škola Sarajevo).

Tuzlak Bahrudin Trbalić je osvojio srebrenu medalju, dok su Nermedin Džeković, Haris Popovac, Edvin Đapo, Dženan Devedžić i Ajla Karišik osvojili bronzanu medalju. Učenik Tarik Čorbo je dobitnik pohvale. Voditelji su bili Nudžeim Selimović, Selver Pepić i Senad Isaković.

Učenici iz Bosne i Hercegovine ostvarili su izvanredan uspjeh s obzirom na to da su naši predstavnici uglavnom bili učenici trećih razreda, kojima je ovo prvo međunarodno takmičenje.

Prije odlaska na takmičenje naši timovi su se pripremali kroz izradu eksperimentalnih i teorijskih zadataka na Odsjeku za fiziku Prirodno-matematičkog fakulteta u Sarajevu.

Ovo je bilo drugo učešće ekipa iz Bosne i Hercegovine na ovom tradicionalnom međunarodnom takmičenju iz fizike.

(TI)