Grad Tuzla: Obilježen Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine

by admin
| 14:47

Odavanjem poštovanja i polaganjem vijenaca na spomen obilježjima na Slanoj banji, te svečanom sjednicom Gradskog vijeća, danas je u Tuzli obilježen 1. Mart Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

Svečanu sjednicu otvorio je Jozo Nišandžić, Predsjedavajući Gradskog vijeća Tuzla, podsjećajući na historijske činjenice koje su prethodile odluci o nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

U svom obraćanju prisutnima, Jasmin Imamović, gradonačelnik Tuzle, istakao je važnost njegovanja državnopravnog i historijskog kontinuiteta Bosne i Hercegovine.

„Jako je važno da mi u našoj manifestacionoj i spomeničkoj kulturi, ali i u filmovima i knjigama te kulturi generalno, njegujemo kontinuitet državnosti Bosne i Hercegovine. Upravo u Tuzli možete vidjeti da mi, kroz spomenike i manifestacije, njegujemo srednjevjekovni period, gdje su korjeni državnosti, a zatim na ovoj lokaciji i period ZAVNOBIH-a i AVNOJ-a, kao prvi antifašistički period odbrane, te odbranu nezavisnosti BiH. Sjetimo se da je dvije trećine građana 1. marta izglasalo nezavisnost naše domovine, čime se u obliku jednog demokratskog čina stekla nezavisnost u avnojevskim granicama, a zatim je uslijedio brutalan pokušaj rušenja svega toga, u vidu agresije i genocida, kada je životima građana odbranjena nezavisnost Bosne i Hercegovine. Zbog toga moramo biti ponosni na naš državnopravni i historijski kontinuitet.“ – izjavio je gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović.

Svečanu ceremoniju u Narodnom pozorištu Tuzla, svojim nastupom i izvedbama upotpunile su i članice vokalnog ansambla Iskre iz Tuzle, a reprezentaciji BiH u sjedećoj odbojci uručeno je javno priznanje Tuzlanska plaketa – saopšteno je.

(Tuzlainfo.ba)