Domovini s ljubavlju: Tuzlaci koncertom sevdaha obilježili Dan nezavisnosti

by admin
| 8:00

U Bosanskom kulturnom centru TK sinoć je održan 10. tradicionalni koncert u povodu 1. marta, Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine pod nazivom „Sevdalinka, pečat u srcu svakog Bosanca.

Za nezaboravnu atmosferu tokom dvosatnog programa pobrinuli su se Gradski dječiji omladinski folklorni ansambl Tuzla, Hor Asocijacije žena Gradskog odbora SDA Tuzla, Udruženje sevdalija „ Sevdah” Živinice, Al Dino, Nihad Kantić Šike, Jasmin Hasić, Hasiba Agić, Hazre, Nesib Delibegović Nesko, Mensur Salkić i Rio bend.

Ovo je najveća i ujedno jedna od rijetkih kulturno-umjetničkih manifestacija kojom se na području Tuzlanskog kantona obilježava Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

“ 1.marta 1992. godine su građani Bosne i Hercegovine izrazili svoju demokratsku volju i na referendumu su izabrali put nezavisnosti za svoju domovinu. Nakon toga je uslijedila agresija, razaranje, genocid. Zahvaljujući Armiji BiH, nevjerovatnoj hrabrosti i žrtvi, ova zemlja i ovaj narod su opstali i traju. Zato se uvijek trebamo sjećati onih koji su dali svoje živote i dijelove tijela za našu slobodu. Također, sjetiti se njihovih porodica i potreba koje imaju i svih onih slabih i bespomoćnih koji traže našu pomoć. Naš dug prema njima je da očuvamo ovu državu i da izgradimo bolje i pravednije društvo jednakih mogućnosti i šansi za sve. U tom velikom poslu svako od nas može dati svoj doprinos. Moramo napraviti iskorak od uskogrude politike ka politici koja ima viziju i koja opći interes stavlja iznad pojedinačnog. Moramo znati cijeniti slobodu koju imamo jer smo je skupo platili.  Svim Bosancima i Hercegovcima u ime Organizacionog odbora upućujem najsrdačnije čestitke u povodu 1. marta, Dana nezavisnosti BiH “ – istakao je predsjednik Gradskog odbora SDA Tuzla Sabahudin Imamović koji se zahvalio svima na dolasku i podršci kao i sponzorima koji su dali svoj doprinos da ova manifestacija uspije.

Prisutnima se obratio i ministar za pitanja boraca FBiH Salko Bukvarević.

“Ovaj dan je najvažniji u hiljadugodišnjoj historiji države BiH. On se ove godine obilježava mnogo značajnije jer su oni koji su protiv Bosne i Hercegovine probudili u patriotima BiH inat” – poručio je Bukvarević uz čestitku za Dan nezavisnosti svim članovima porodica šehida i poginulih boraca, ratnim vojnim invalidima, saborcima, pripadnicima Armije RBiH, prisutnim predstavnicima vjerskih i kulturnih institucija, rukovodstvu GO SDA Tuzla, i svim drugim građanima.

Ovakva prezentacija autentičnog muzičkog naslijeđa Bosne i Hercegovine jedan je od načina da se evocira sjećanje na sve ljude koji su izglasali nezavisnost naše zemlje, a zatim je i odbranili. Svake godine ova manifestacija se podiže na viši nivo i publici se ponudi nešto novo.

Tako je ove godine na sceni zablistao i prvi stranački hor u Bosni i Hercegovini, hor Asocijacije žena Gradskog odbora SDA Tuzla kojima je ovo prvi nastup na velikoj sceni. 

Organizator manifestacije je bio Klub Patriotske lige Tuzla, a suorganizator Bosanski kulturni centar TK. Generalni pokrovitelj je Gradski odbor SDA Tuzla, uz dodatno učešće sponzora. RTV Tuzlanskog kantona bio je generalni medijski pokrovitelj – saopšteno je.

(Tuzlainfo.ba)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.