Borba protiv korupcije i privrednog kriminala u TK: Političari i direktori na nišanu tužilaca

by admin
| 20:30

Kantonalno tužilaštvo Tuzlanskog kantona je u protekle tri godine svoj rad fokusiralo na predmete koruptivnih i krivičnih djela iz oblasti privrednog kriminala, što je rezultiralo da su u 2015. godini podignute čak 183 optužnice za korupciju i privredni kriminal, te otvoreno 207 istraga – piše Faktor.ba.

Kako za Faktor rečeno, u 2015. godini, zbog niza prethodno poduzetih mjera u Tužilaštvu, očekivali su se i ostvarili bolji rezultati u radu na ovim predmetima.

Tako su u protekloj godini otvorene istrage, podignute i potvrđene optužnice ili donesene presude od nadležnih sudova, koje se odnose na osobe koje su obavljale neke od najznačajnijih funkcija u ovom kantonu.

Otvorena je istraga protiv Besima Durakovića, direktora Kantonalne uprave za inspekcijske poslove i Šefika Hodžića, zaposlenika u Upravi, zbog nekoliko krivičnih djela kojima je pričinjena šteta od oko 40.000 maraka. Istraga je otvorena i protiv Eldina Brčaninovića, bivšeg direktora u živiničkom Konjuhu, koji se tereti za zloupotrebu položaja, čime je nanio štetu od oko 600.000 maraka.

Kako je poznato, podignuta je protiv Jerka Ivankovića Lijanovića, Merseda Šerifovića(zastupnik u Skupštini TK), Suada Čamdžića i Stipe Šakića. Oni su malverzacijama oko poticaja u poljoprivredi sebi pribavili preko 800.000 maraka. Optuženi su i Samir Aljukić, bivši policijski komesar MUP-a TK i Adnan Đulović, policajac, koji se terete za nekoliko krivičnih djela. Proces protiv njih je u završnoj fazi. Tužioci su optužili i Bahira Imamovića, bivšeg pomoćnika ministra za energetiku, industriju i rudarstvo u Vladi TK. On je optužen za uzimanje mita od 10.000 maraka, kako bi jenoj firmi “sredio” koncesiju. Glavni pretres u predmetu je u toku.

Na optuženičkoj klupi su se našla i dva bivša direktora i jedan menadžer u Fabrici deterdženata Dita. Optuženi Abdulah Šahmanović, Adnan Džidić i Sead Pašić se terete da su zloupotrebom položaja i ovlašćenja drugom pribavili korist u iznosu od 2,4 miliona KM. Predmet je u toku.

Ni gradska vlast u Tuzli nije bila imuna na kriminal. U prošloj godini je optužen Slavko Stjepić, pomoćnik gradonačelnika Tuzle u Službi za prostorno uređenje i zaštitu okoline. Glavni pretres, u kojem se Stjepić tereti da je zloupotrebom položaja drugom pribavio 750.000 KM, je u toku.

U prošloj godini je optužen i Amir Husić, bivši ministar MUP-a u Vladi TK, jer je drugom pribavio korist od 94.000 maraka, ali i Rasim Omerović, bivši načelnik Kalesije i Abdulah Gutić, zaposlenik u Općini, zbog nezakonitog prijema uposlenika u organe općine.

Zbog različitih krivičnih djela u prošloj godini su optuženi i Šemso Berbić, bivši direktor Službe za zapošljavanje TK i Ćazim Sarajlić, bivši direktor Međunarodne galerije portreta Tuzla. Također, optužnica je podignuta i protiv Smajila Velagića i firme Tuzla kvarc, zbog krivičnog djela teška krađa u vezi sa eksploatacijom kvarcnog pijeska u Tuzli bez ugovora o koncesiji. Procijenjeno je da je budžet TK oštećen za oko 225.000 KM. Glavni pretres u predmetu je u toku.

Optužene su i 23 osobe sa Površinskog kopa Dubrave i RMU Kreka Tuzla, za produženo krivično djelo zloupotreba položaja i ovlašćenja i primanje dara ili drugih oblika koristi. Optužnica je podignuta i protiv Sulje Vukovića, Hipodroma Vuković Gradačac kao pravnog lica i Mirze Salihovića, uposlenika Federalnog ministarstva turizma i okoliša. Optuženi su za niz krivičnih djela.

No, tu nije kraj. Optužen je i Alija Sutović, neuropsihijatar, Hamdija Muratović, stečajni upravnik u Frigosu Čelić, ali i 12 korisnika poticaja u poljoprivredi na području TK za krivično djelo obmana pri dobijanju kredita ili drugih pogodnosti. Procijenjeno je da je 12 korisnika sebi pribavilo ukupnu korist u iznosu od oko 530.000 KM.

Tužilaštvo je podiglo i određeni broj optužnica protiv nekoliko osoba a koje se vezuju za nezakonitosti prilikom prijema u radni odnos zaposlenika u obrazovnim institucijama na području Tuzlanskog kantona.

Ko će sve robijati?

Kada su u pitanju osuđujuće presude u predmetima u kojima je ovo tužilaštvo podiglo optužnice, u prošloj godini je na sedam godina osuđen Hasan Hodžić, bivši direktor Kazneno – popravnog zavoda Tuzla. Na tri godine zatvora je osuđen i Almazaga Ćatović, bivši direktor Turističke zajednice TK, dok je Meho Obradović, bivši direktor Elektroprivrede BiH osuđen na godinu dana zatvora.

Na godinu je osuđen i Edin Ajanović, bivši ministar u Vladi TK, koji je zaključio sporazum o priznanju krivnje u predmetu koji se odnosi na pronevjere oko poticaja u poljoprivredi.

Osuđeni su i Midhat Osmanović, bivši zastupnik u Federalnom parlamentu FBiH i Velid Torić, bivši direktor Zavoda zdravstvenog osiguranja TK, ali i Jasmin Kurtić i Vedran Matović, zasposlenici MUP-a TK. Osuđen je i Jasmin Halilović za krivično djelo prevara u vezi sa korištenjem novca Udruženja kupaca PZC Stupine Tuzla, a presuda je izrečena i medicinskoj sestri Muniri Zildžić zbog prevare.

Podignuto preko 2.400 optužnica

Kantonalno tužilaštvo Tuzlanskog kantona je tokom 2015. godine podiglo 2.435 optužnica protiv 3.047 osoba. Također, tokom prošle godine je doneseno 2.630 naredbi o provođenju istrage i otvoreno je 87 pripremnih postupaka za maloljetnike osumnjičene za različita krivična djela.
Tokom 2015. godine je rješeno ukupno 2.917 istraga, uglavnom podizanjem optužnica ili spajanjem više istraga protiv istih lica u jednu optužnicu. U manjem broju predmeta, tačnije u 261 predmetu, su donesene naredbe o obustavama istraga.

Sličan broj podignutih optužnica je bio i tokom 2014. godine, odnosno radilo se o 2.456 optužnica, dok je 2014. rješeno ukupno 2.900 istraga. Radi se o sličnim trendovima u rješavanju predmeta otvaranjem istraga ili podizanjem optužnica u prethodne dvije godine.

(TI/Faktor.ba)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.