Tuzlanski kanton: Počinje projekat “Kontrole zdravstvene ispravnosti vode u školama”

by admin
| 13:11

Ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta mr.sc.Zlatan Muratović i ministar zdravstva dr. med. Bahrudin Hadžiefendić, danas su u Ministarstvu obrazovanja, nauke, kulture i sporta  održali sastanak sa direktoricom JU Zavod za javno zdravstvo Tuzlanskog kantona doc.dr. Maidom Mulić, direktoricom Fondacije tuzlanske zajednice Jasnom Jašarević i direktoricom MU „Interaktivne otvorene škole“.

Povod za razgovor jeste pokretanje zajedničkog projekta “Kontrole zdravstvene ispravnosti vode školskih vodovoda”, a tiče se prevencije zdravlja djece na području Kantona.

Zavod za javno zdravstvo Tuzlanskog kantona obavio je monitoring higijensko-sanitarnog stanja školskih objekata na području šest općina,odnosno u Kalesiji, Srebreniku, Živinicama, Gradačcu, Banovićima i Lukavcu. S ciljem zaštite zdravlja učenika i prevencije pojave hidričnih epidemija u školskim objektima koji nisu u sistemu gradskog vodosnabdjevanja, ovim projektom se želi obezbjediti higijenski ispravna pitka voda provođenjem dezinfekcije vode UV filterima u školskim objektima pod najvećim rizikom.

Projektom će biti obuhvaćeno 7033 učenika u 53 osnovne škole, uglavnom smještene u ruralnim i prigradskim naseljima u pet ciljanih općina.

Dogovoreno je da se u narednom periodu krene sa aktivnostima u realizaciji projekta, jer je iskazana zainteresovanost za saradnju svih učesnika u projektu, kako resornih ministarstava odnosno Vlade Tuzlanskog kantona, tako i Zavoda za javno zdravstvo i Fondacije tuzlanske zajednice, a sve u cilju unapređenja i poboljšanja zdravstvenog stanja djece školskog uzrasta u toku obrazovnog procesa – saopšteno je.

(Tuzlainfo.ba)

 

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.