Gradsko vijeće Tuzla: Šta je pozadina Rezolucije o odbijanju skladištenja prirodnog gasa u Tuzli?

by admin
| 7:36

Općinsko vijeće Tuzla još 2007. godine usvojilo je zaključak o neprihvatanju inicijative da se u komora Rudnika soli „Tetima“ uskladišti prirodni gas. Devet godina kasnije, Gradsko vijeće je pomenuti zaključak „podebljalo“ usvajanjem Rezolucije o odbijanju skladištenja prirodnog gasa u Tuzli, a po mnogima kontroverznu sjednicu Gradskog vijeća, iz više razloga, obilježile su žestoke diskusije vijećnika pozicije i opozicije – piše Dnevni avaz.

Vjerodostojan dokument

Prijedlog pomenute rezolucije Gradskom vijeću uputio je gradonačelnik Jasmin Imamović, a nakon diskusije, koja je u pojedinim trenucima bila žestoka, vijećnici su tekst rezolucije jednoglasno usvojili. Istini za volju niko od vijećnika nije se protivio suštini rezolucije, ali jeste načinu na koji je ona predložena.

Naime, u obrazloženju rezolucije gradonačelnik Imamović pozvao se na odluku Vlade F BiH iz 2009. godine, poslije čega je Sabahudin Imamović (SDA) tražio da im se isprinta i na uvid dostavi pomenuta odluka federalne izvršne vlasti.

-Nama treba vjerodostojan dokument, a ne da usvajamo rezoluciji na osnovu kafanskih priča. Umoran sam od nevidljivih neprijatelja, o izmišljenim i virtuelnim protivnicima – naveo je Sabahudin Imamović, tvrdeći kako sve ima i pozadinu unutarstranačkih previranja u tuzlanskom SDP-u.

Ipak, gradonačelnik Imamović je s govornice naveo kako je njegovo i pravo vijećnika da kažu kako neće skladište plina u okolini Tuzle jer se ne brinu samo za svoje, već i zdravlje djece koja se tek trebaju roditi.

Pominjao je havarije sa hlorom sedamdesetih godina prošlog vijeka, zakopavanje opasnog materijala kruksa u industrijskoj zoni, te naveo kako se problem otvorenih šljakišta tuzlanske termoelektrane može riješiti na način da se šljaka deponuje u komore gdje je obavljena eksploatacija soli.

Stavove gradonačelnika Imamovića, naravno, podržali su vijećnici SDP-a, dok su vijećnici opozicionih stranaka u Gradskom vijeću tvrdili kako je riječ o klasičnom politikanstvu.

Politički poeni

-Sve što je u interesu naših građana i zajednice mi ćemo podržati.  Smatramo kako je  ovdje riječ o politikanstvu,  o jeftinom dobijanju političkih poena . Izvršna vlast u gradu je dezorijentirana i unutarstranački podjeljena – rekao je Elvir Kasumović, predsjednik Kluba vijećnika SBB – a.

Prijedlog Rezolucije o odbijanju skladištenja plina i prije njenog usvajanja donio je brojne kontroverze, a za vijećničkom govornicom gradonačelnik Imamović se obračunao sa ekspertima, vanjskim i unutarnjim, koji su godinama unazad donosili štetne odluke po Tuzlu. Paušalno, bez dovoljno argumenata, dotakao se i drugih itekako bitnih stvari za život građana Tuzle, kao što je potopljavanje jama Rudnika soli „Tušanj“. Prema Imamoviću samo popunjavanje šljakom podzemnih eksploatacionih polja može garantirati, kako je rekao, tristopostotnu sigurnost građanima da neće doći do neželjenih posljedica. Nakon usvajanja Rezolucije o odbijanju skladištenja plina u komorama Rudnika soli „Tetima“ nastavljana je sjednica Gradskog vijeća, a vijećnicu su razmatrali 20-ak tačaka dnevnog reda. 

(TI/Dnevni avaz)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.