Aerodrom Tuzla: Planirana 74 cargo leta, osigurana sredstva za nova ulaganja

by admin
| 14:14

Prema Plan poslovanja Javnog preduzeća „Međunarodni aerodrom Tuzla”d.o.o. za 2016. godinu pored aktivnosti koje će se provoditi na povećanju obima putničkog saobraćaja, kroz proširenje broja destinacija u zemljama Evrope, intenzivno će se vršiti pripreme za početak cargo operacija.

Cargo saobraćaj koji je bio planiran u ranijem periodu, a po okončanju administrativnih problema, trebao bi biti realizovan u 2016. godini.

Planiran je prihvat i otprema 74 cargo leta na izvozu roba animalnog porijekla, što će omogućiti znatno brži razvoj poljoprivrede na području Tuzlanskog kantona i cijele regije. U završnoj fazi su pregovori sa predstavnicima avioprevoznika CARGO TURKISH AIRLINES i MNG AIRLINES Turska, koji bi se trebali okončati potpisivanjem ugovora do kraja februara.

Također, u 2016. godini bit će obezbijeđena finansijska sredstava za nabavku vatrogasnog vozila, a pregovori oko konačnog rješavanja radno-pravnog statusa pripadnika vatrogasne službe nastaviće se u narednom periodu.

Stabilni poslovni odnosi bazirani na dugoročnom “Ugovoru o pružanju aerodromskih usluga” sa avioprevoznikom Wizz-air, stvaraju uslove i za realno planiranje finansijskog poslovanja ovog javnog preduzeća.

Povećavanjem broja prevezenih putnika srazmjerno se povećavaju prihodi ostvareni pružanjem aerodromskih usluga što prati i povećanje prihoda ostvarenih u sekundarnim djelatnostima (zakupi prostora, parking mjesta, reklame i slično).

Za brojna planirana kapitalna ulaganja, kao što su unaprjeđenje i nadogradnja prilaznih svjetala, projekat izgradnje terminala za skladištenje avio-goriva, te nabavku opreme za cargo saobraćaj, značajna sredstva su osigurana u i budžetima Tuzlanskog kantona i Federacije Bosne i Hercegovine.

(Tuzlainfo.ba)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.