Jasmin Imamović: Skladište plina ispod Tuzle bilo bi tempirana bomba!

by admin
| 12:12

Danas je održana 26. sjednica  grada Tuzla, na čijem Dnevnom redu se našla tačka “Razmatranje i usvajanje Prijedloga Rezolucije o odbijanju skladištenja prirodnog gasa u iskorištenim bušotinama soli na području grada Tuzla”.

Nakon završene sjednice gradonačelnik Jasmin Imamović obratio se prisutnim novinarima, te pojasnio razloge za ovakvu odluku.

“Neka je proklet svako ko ugrozi miran san i sigurnost ove i budućih generacija građana Tuzle. Građani Tuzle, od građana izabrani vijećnici Gradskog vijeća i ja, kao direktno izabrani gradonačelnik i predstavnik svih građana , nikada i ni po koju cijenu, nećemo dozvoliti da se ispod Tuzle postavi skladište plina, i time ugrozi miran san i sigurnost građana.

Zagovarače ideje, da se ispod svih nas, postavi ogromno skladište plina, koje smatramo tempiranom bombom koju mogu aktivirati klizišta, zemljotresi, obični nehat, teroristi ili budući ratovi, smatramo opasnim neprijateljem sigurnosti i razvoja Tuzle.

BiH treba da koristi vlastite resurse uglja a ne da uvozi i skladišti uvezeni plin. Elektroprivreda BiH treba realizirati projekat toplifikacije Kaknja, Sarajeva, Visokog i Breze, toplom parom iz Termoelktrane Kakanj, što je sigurnije, kvalitetnije i jeftinije od grijanja na plin, i što će stabilizovati naše rudnike. Hoćemo da budemo ovisni o našim rudarima i uglju, a ne o tuđem plinu.

Elektroprivreda BiH, u prostore ispod Tuzle, treba deponovati šljaku i pepeo, time obezbijediti stabilnost tla i osloboditi nas od površinskih šljačišta, koji trajno devastioraju zemljište i ugrožavaju zdravlje ljudi” – izjavio je gradonačelnik , Jasmin Imamović – saopšteno je.

(Tuzlainfo.ba)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.