Mladima u TK na raspolaganju 14 miliona KM za zapošljavanje: Ko može konkurisati?

by admin
| 6:33

Od 50 miliona KM koliko je Vlada Federacije namijenila za zapošljavanje mladih osoba koje nemaju radno iskustvo Tuzlanski kanton trebao bi dobiti 14 miliona i 65 hiljada KM. Po prvi put naš kanton je dobio ovako velika sredstva, a njima će upravljati Služba za zapošljavanje Tuzlanskog kantona. No, ta sredstva treba i utrošiti, a upravo kriteriji koje je Vlada Federacije postavila, sužavaju i sam izbor poslodavaca, ali i nezaposlenih osoba koje mogu konkurisati.

„Zaposlenje na osnovu ove Uredbe je zaposlenje osoba koje nemaju radnog iskustva godinu dana, osobe koje nisu odradile ili odvolontirale niti obavile pripravnički staž“, navodi Razija Majstorović, rukovoditeljica Sektora za zapošljavanje Službe za zapošljavanje TK.

 

Kada je u pitanju poslodavac, u prvom krugu eliminacije otpadaju državni organi, kao i poslodavci koji se bave trgovinom, turizmom i igrama na sreću.

„S druge strane sufinansiranje nezaposlenih osoba traje jednu godinu u visini najniže plate međutim poslodavac ima obavezu da zadrži tu osobu još 12 mjeseci, znači ukupno 24 mjeseca“, pojašnjava Majstorović.

Još jedan od ograničavajučih faktora su održivost postojećeg broja zaposlenih, kao i da u slučaju raskida ugovora poslodavac vraća subvenciju.

„Samo oni poslodavci koji su u svom poslovanju zdravi, da plaćaju poreze i doprinose i da nisu u registru novčanih kazni moći će ići u zaključivanje ugovora sa tim poslodavcima i moći će ti poslodavci zaposliti mlade ljude“, tvrdi Majstorović.

A mladih ljudi je mnogo, posebno onih koji odgovaraju uslovima koje Uredba Vlade stavlja pred poslodavce. Čak 46.105 je mladih osoba svih stepena obrazovanja koji se u ovom trenutku nalaze na evidenciji tuzlanskog biroa, javlja rtvslon. Mnogi od njih su zainteresovani za zaposlenje, ali ga ne traže svi aktivno. No u ovom slučaju, upravo nezaposlene osobe su te koje trebaju pronaći sebi poslodavca i ako nije isključeno aktivno učešće ni Biroa ni poslodavca. No, sudbinu ipak treba uzeti u svoje ruke.

Uredbu je moguće pronaći na službenoj web stranici Vlade Federacije gdje su jasno naznačeni kriteriji.

Ako ste nezaposlena osoba:
– imate između 15 i 30 godina života
– na evidenciji Službe za zapošljavanje ste duže od 30 dana
– vaš ukupan radni staž ne prelazi jednu godinu ili
– niste volontirali ili obavili pripravnički staž

Potražite poslodavca. Javni poziv ostaje otvoren sve dok se ne utroši svih 14 miliona KM.

(TI/RTVSlon)