NUB “Derviš Sušić”: Večeras promocija zbirke pjesama “Odškrinuta vrata”

by admin
| 5:10

Promocija prve zbirke pjesama “Odškrinuta vrata” autorice Ifete Hrnjić iz Kladnja će se održati u utorak 23. februara u 18 sati u Biblioteci “Derviš Sušić” Tuzla. 

Promotori: 
– Nevzeta Rustemović, profesorica filozofije 
– Nevzeta Habibović, profesorica bosanskog jezika i književnosti 
Muzički program 
– Osman Hrnjić 
Moderator 
– Mr.sc. Enisa Žunić 

Ifeta Hrnjić po zanimanju je diplomirani pravnik. U okviru svoje profesije obavljala je poslove pravobranioca, tužioca i advokata. Trenutno radi u timu Revizorskog društva “Intercod” u Kladnju, gdje i živi. Književnost je obožavala, još od osnovne škole, gdje se isticala svojim literalnim radovima, u okviru nastave i kao aktivni član literalne sekcije. 

Prve pjesme piše u gimnaziji, kao i prozne radove. Profesija je odvodi u druge vode, ali sa velikom ljubavlju mnogo čita i prati sva književna zbivanja. Posljednjih pet godina ponovo aktivno piše, poetsku prozu, a zatim poeziju. Od 2013. godine počela je svoje pjesme objavljivati u raznim književnim grupama, a u književnim grupama Internacinalna poezija i Internacinalna proza, jedna je od administratorica. 

Članica je Udruženja Nezavisnih pisaca iz Beograda. Njene pjesme su zastupljene u više zajedničkih zbornika: POETSKI ODBLESOCI- Internacionalna antologija u izdanju “Data Pesnopoj” Bitola; MORE NA DLANU – 3. Međunarodni pjesnički festival-“Perom za mir”, u izdanju “Kultura Snova” Zagreb; u elektronskom Zborniku ljubavne poezije broj 1, u izdanju književne grupe “Nekazano”, Bar; u Digitalnom zborniku DRUŠTVA ŽIVIH PESNIKA, Beograd; u Zborniku internacionalne poezije Topla REČ, u izdanju Ljilje Hadži Plavšić, Čačak. 

Na sajtu STANJE STVARI, Beograd, u tekstu književnog kritičara Miroslava Popare, među deset najljepših pjesma balkanske ženske lirike svrstana je i njena pjesma Kamena vrata. Pjesme joj objavljuje na svom portalu BEOGRADSKA NEDELJA. Napisala je dvije recezije za zbirke poezije ĆUTANJA, autorice Julijane Sadžak i NOTNE LINIJE, autora Stevana Mijailović. 

Do sada joj je objavljena jedna samostalna zbirka poezije ODŠKRINUTA VRATA, u izdanju Izdavačke kuće “Bosanska riječ” Tuzla. Pripremila je drugu zbirku pod nazivom ODJECI KORAKA, koja će na proljeće biti u štampi. Odabrane su pjesme i za treću zbirku i priprema je u toku. Piše kratke priče, koje će biti objavljene u jednoj od njenih knjiga.

(Tuzlainfo.ba)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.