TK oštećen za milione KM: U Sarajevu neobjektivno analiziraju uplatu javnih prihoda

by admin
| 17:41

Vlada Tuzlanskog kantona je na posljednjoj sjednici zadužila Ministarstvo finansija da, u saradnji sa predstavnicima akademske zajednice i podnosiocima Inicijative za izmjene Zakona o pripadnostima javnih prihoda, analizira Studiju “Procjena pozicije Kantona Sarajevo u raspodjeli prihoda od indirektnih poreza u BiH”, te sačini svoju analizu sa odgovarajućim prijedlozima.

 

Premijer KS Elmedin Konaković je kazao da ovaj kanton “dominantno finansira i ostale kantone, jer na jedinstveni račun trezora po četiri osnova uplaćuje više sredstava nego cijela RS”. On je istakao da se ovom studijom želi ukazati i na nelogičnosti koje su se pojavile u javnom prostoru, a prema kojima “Kanton Sarajevo živi na račun drugih kantona”.

Ministar finansija Tuzlanskog kantona Jakub Suljkanović navodi da cilj analize koju treba uraditi nije da obori studiju Kantona Sarajevo, nego da ukaže da se sarajevska studija bazira na konceptu krajnje potrošnje.

Suljkanović navodi da je ovaj koncept pogrešan, jer se sjedišta velikih i profitabilnih kompanija i preduzeća nalaze upravo u Sarajevu. Tako su, recimo, prihodi preduzeća BH Telecoma, Elektroprivrede ili nekog drugog preduzeća, prikazani kao prihodi koji su ostvareni u Kantonu Sarajevo, a ne u cijeloj zemlji. Ovakav koncept, smatra ministar, nije objektivan.

Ističe da će biti urađena analiza u kojoj će biti predloženi i drugi faktori kod utvrđivanja koeficijenta raspodjele javnih prihoda.

– Mislim da u kriterijima treba biti i broj nezaposlenih u kantonu, ali i broj učenika u osnovnim i srednjim školama. Mi ćemo postojeći model pokušati nadograditi sa još nekim prijedlozima. Recimo, pokrivenost uvoza izvozom. To je nešto što je afirmativno za Tuzlanski kanton, zatim proizvodnja električne energije. Na tim stvarima ćemo mi bazirati svoju informaciju – kazao nam je Suljkanović.

Kao početni dokument za predmetnu analizu, navodi on, koristit će se Inicijativa Vlade TK za izmjene Zakona o pripadnosti javnih prihoda u FBiH i Informacija o raspodjeli javnih prihoda od indirektnih poreza po kantonima u FBiH u skladu sa postojećim kriterijima i ponderima, uz projekcije raspodjele po izuzeću pondera.

Suljkanović je istaknuo da je zbog trenutne raspodjele javnih prihoda Tuzlanski kanton u proteklih 10 godina oštećen za 300-350 miliona KM. Ovaj iznos je ustvari godišnji budžet Tuzlanskog kantona.

– Ovaj novac bi, ne samo pokrio naš akumulirani deficit, nego bi u značajnoj mjeri doprinio boljoj poziciji Tuzlanskog kantona u ukupnoj privredi. Mogli bi imati i bolju poziciju mnogih privrednih društava – kazao je on za Faktor.ba.

(Tuzlainfo.ba/Faktor.ba)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.