Univerzitet u Tuzli: Obilježen Međunarodni dan maternjeg jezika

by admin
| 11:22

Međunarodni dan maternjeg jezika obilježava se svake godine 21. februara od 2000. godine, s ciljem unapređivanja, učenja i razvoja maternjeg jezika, te njegovanja jezične i kulturne različitosti i višejezičnosti.

Maternji jezik je jezik koji ljudsko biće prvo nauči, to je jezik njegovih roditelja. Identitet svakoga naroda, njegove kulture pa i svakoga pojednica zapravo je njegov maternji jezik.

„Tim maternjim jezikom govorimo sve do polaska u školu, kada počinjemo da učimo standardni jezik. Ali svoj maternji jezik neovisno od toga koliko je čovjek obrazovan, više ili manje, on ga nikad ne zaboravlja i tako svoj jezični identitet on duboku u sebi nosi ma gdje kod da se nalazio ili u BiH ili van BiH“, istakla je prof. dr. Amira Turbić- Hadžagić šef Odsjeka za bosanski jezik i književnost Filozofskog fakulteta Univerziteta u Tuzli.

 

Prema “Atlasu svjetskih jezika kojima prijeti nestanak” dominantni jezici poput engleskog i njemačkog sve brže i više potiskuju manjinske standardne jezike, koje učimo tokom školovanja. U današnje vrijeme globalizacije često se govori o dvojezičnosti, posebno kada je riječ o uplivu leksike engleskog jezika u bosanski jezik, zbog čega je njegovanje maternjeg jezika jedan od načina opstojanja ne samo jezika nego i samog naroda.

„Maternji jezik je ono što prvo čujemo u kolijevci, što čujemo kad nam majke, nane i bake pjevaju dok smo mali, a sve ovo drugo je samo nadogradnja, nešto što nas čini bogatijim, jer svaki jezik čini nas bogatijim, čini život ljepšim, omogućava nam bolju integraciju u društvu, što u svakom slučaju ne treba zanemarivati, ali u prvom slučaju u svakom momentu treba pustiti maternjem jeziku da on bude prvi pa tek onda sve drugo“, istakla je prof. dr. Marijana Nikolić sa Odsjeka za bosanski jezik i književnost Filozofskog fakulteta Univerziteta u Tuzli.

Maternji jezik je način sporazumijevanja i uvažavanja nacionalnog identiteta jednog naroda. Istovremeno on je razumijevanje, tačka shvatanja i tolerancije prema drugim i drugačijim. BiH je zemlja u kojoj se govore tri standardna jezika, bosanski, hrvatski i srpski, zbog čega jedini druge trebaju da uvažavaju.

„Ne želimo da ni jedan od ta tri jezika umanjimo, ne želimo da se naruši vrijednost nit jednog od ta tri jezika, dakle da se pošalje ta poruka jedinstva, međukulturalnosti, zajednice i ljepote, identiteta, morala, što jezik zapravo jeste“ poručuje Amina Karić studentica Odsjeka za bosanski jezik i književnost Filozofskog fakulteta Univerziteta u Tuzli.

Međunarodni dan maternjeg jezika obilježava se u znak sjećanja na četiri studenta koji su ubijeni u Bangladešu 1952. jer su se zalagali i promovirali svoj maternji jezik – saopšeno je iz Univerziteta u Tuzli.

(Tuzlainfo.ba)