Ne prihvataju skuplje cijene: Rudnik soli Tuzla u pat-poziciji zbog Sisecama i Solane

by admin
| 11:09

Preduzeće Sisecam Soda Lukavac (SSL) u svom poslovanju koristi slanu vodu kao sirovinu za dobijanje raznih lakih i teških soda. S povećanjem obima proizvodnje javljaju se i povećani zahtjevi za sirovinom, za koju očekuju da bude jeftinija s obzirom na veće narudžbe.

Međutim, Rudnik soli Tuzla odlučio je povećati cijenu slane vode za pet feninga po kubnom metru. Iz SSL-a ali i Solane Tuzla potpisali su izjavu da ne prihvataju visoke cijene te i dalje plaćaju prijašnju cijenu, što je Rudnik soli Tuzla dovelo u pat-poziciju.

Istraživanje ležišta

Direktor Rudnika soli Tuzla doc. dr. sc. Amir Sušić izjavio je za Faktor da je Nadzorni odbor Rudnika odlučio povećanje od pet feninga po kubiku radi troškova istraživanja ležišta na lokalitetu Rasovac.

– Planirana proizvodnja za 2016. godinu je oko 3.300.000 kubika slane vode i ovo povećanje cijene donijelo bi nam između 160.000 i 170.000 KM koja bi se uložila u istraživanje. Vjerujem da ćemo se s našim kupcima i resornim ministarstvom dogovoriti i riješiti problem u narednom periodu – rekao je Sušić.

Prema njegovim riječima, u 2016. godini Sisecam Soda Lukavac planira kupiti 2.723.040, Solana d.d. Tuzla 495.264 i Panonika 10.000 kubika slane vode, piše Faktor.ba.

Govoreći o poslovnoj 2015. godini, naš sagovornik je precizirao da je plan proizvodnje prebačen za 2,87 posto i da je proizvedeno 2.847.000 kubika slane vode, što je rekordna poslijeratna proizvodnja.

– U 2016. godini planiramo proizvesti više od 3,2 miliona kubika što bi bio historijski rekord. Lani smo investirali 4,6 miliona KM u bušotine, dok je za 2016. godinu planirano oko pet miliona KM. Trenutno imamo 125 stalno zaposlenih radnika i određeni broj pripravnika – spomenuo je Sušić.

Neizmirene obaveze

Direktor Rudnika osvrnuo se i na probleme koji muče ovo preduzeće, a to su, prije svega, neizmirene obaveze prema državi i neplaćena struja u periodu 1999. i 2000. godine.

– Te probleme trebali bi riješiti kroz proces ekonomsko-finansijske konsolidacije. Tu je i problem slijeganja tla na napuštenim ležištima, na kojima se vrši monitoring – izjavio je Sušić.

(TI)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.