Ljekari u TK-u ucijenjeni: Propisivanje lijekova sa esencijalne liste ili odbijanje od plate?!?

by admin
| 9:15

Predsjednik BOSS-a Mirnes Ajanović na danas održanoj press konferenciji prezentirao je skandalozni Ugovor o regulisanju pružanja zdravstvenih usluga iz porodične medicine, koji su ljekari u Tuzlanskom kantonu bili prinuđeni potpisati pod nezvaničnom prijetnjom raskida radnog odnosa.

Članom 11. Ugovora ljekari porodične medicine onemogućeni su da liječe građane, uslovljavanjem ograničenja izdavanja recepata za lijekove sa esencijalne liste ili će u suprotnom lijekove izdate na recept plaćati iz svojih ličnih primanja. Ljekari porodične medicine su brutalno prinuđeni potpisati nezakoniti ugovor sa rizikom gubitka radnog mjesta i polaganja svoje plate na račun ustanove, ukoliko budu savjesno liječili građane kojima trebaju lijekovi, što uključuje posebno djecu i penzionere, kao i građane sa minimalnim primanjima.

U ovakvoj situaciji, ljekari porodične medicine su pod dodatnim stresom zbog obaveze ograničavanja izdavanja lijekova sa esencijalne liste, a pacijenti koji su opravdano nezadovoljni svoj revolt će zbog povrede prava i ugrožavanja zdravlja upućivati prema ljekarima, što će rezultirati i konfliktima koji će dodatno opteretiti rad porodičnih ljekara, te je neophodno odmah staviti van snage nezakonite ugovore, upozorio je predsjednik BOSS-a Mirnes Ajanović.

(Tuzlainfo.ba)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.