Vrhovni sud presudio: Amir Kovačević oslobođen optužbi za ubistvo Kristijana Botića

by admin
| 11:30

Vrhovni sud FBiH jučer je pravomoćno oslobodio Amira Kovačevića vlasnika firme AKM Komerc iz Tuzle, koji je bio optužen za ubistvo Kristijana Botića u tuzlanskom motelu „Royal“.

 

Vrhovni sud je ranije u dva navrata ukidao presudu Kantonalnog suda u Tuzli, koji je Kovačevića nepravomoćno osuđivao na zatvorsku kaznu od 87 mjeseci.

Kovačević se teretio za ubistvo počinjeno 9. septembra 2013., oko 3.30 sati, ispred restorana Royal u tuzlanskoj Ulici Bosne Srebrene. Kako je utvrđeno, Kovačević je ispalio 6 hitaca iz pištolja u Botića koji je u bolnici preminuo nakon 10 dana.

Sve je započelo na privatnoj zabavi, koju je vlasnik restorana organizirao povodom rođenja kćerke, a gdje se nalazio i poznati srbijanski nogometaš Mladen Krstajić koji je naručivao pjesme koje su Botića iritirale pa mu je on uzvratio pjesama “Da te nije Alija” i “Emina”.

Uslijedila su verbalna žestoka pijanska prepucavanja pa su se počele razbijati čaše, a nedugo zatim došlo je do kobnog sukoba. Kovačević je verbalno i fizički stao na stranu prijatelja Krstajića, kojega je Botić vrijeđao, pa su se povukli u vrt restorana i sobu, piše Večernji list.

Međutim, Botić je bio uporan u potjeri te su se počeli potezati i pištolji, što je i dovelo do krvoprolića na ulici. U optužnici je, između ostalog, navedeno da je vidno uzrujani Kovačević, nakon što je ispalio šest hitaca u Botića, skočio na njega udarajući ga nogama i pištoljem u glavu pa ga je Botićeva porodica prozivala za klasičnu “sačekušu”.

Inače, Botić je još 2009. bio preživio ranjavanje, kada je u njega Edis Halilović ispalio sedam hitaca u Živinicama. Botić je odležao i zatvorsku kaznu zbog okrutnog ubojstva Đanija Perčića i teškog ranjavanja njegova brata Dine na tuzlanskom Korzu 2001.

(TI/Bportal.ba)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.