Tuzlanski kanton: Obezbjeđena sredstva za prekvalifikaciju 100 nezaposlenih osoba

by admin
| 14:10

Vlada TK danas je donijela Odluku o davanju saglasnosti na Program dokvalifikacije i prekvalifikacije osoba prijavljenih na evidenciju nezaposlenih osoba u Tuzlanskom kantonu.

Programom je predviđeno da se u 2016. godini sufinansira dokvalifikacija i prekvalifikacija za najmanje 100 osoba sa evidencije nezaposlenih  na području Tuzlanskog kantona.

Za tu namjenu predviđena su bespovratna finansijska sredstva Ministarstva razvoja i poduzetništva, u iznosu od 100.000,00 KM, i to za sufinansiranje dokvalifikacije i prekvalifikacije u iznosu do maksimalno 2.500,00 KM po osobi, za poznatog poslodavca, uz obavezu poslodavca da osobu čija se, dokvalifikacija i prekvalifikacija sufinansira, zaposli, zadrži u radnom odnosu u trajanju od najmanje 6 mjeseci kao i troškovi dokvalifikacije i prekvalifikacije će se sufinansirati u iznosu od 80% uz obavezno učešće poslodavca od 20%.

Tamo gdje su troškovi veći od 2.500,00 KM bit će sufinansirano maksimalno do 2.500,00 KM. Prema programu korisnici bespovratnih sredstava su osobe sa SSS, prijavljene na evidenciju nezaposlenih osoba u Tuzlanskom kantonu prije objavljivanja Javnog poziva, životne dobi preko 30 godina, koje se u evidenciji službe za zapošljavanje vode kao nezaposlene osobe duže od trideset dana i koje, bez obzira na period vođenja u evidenciji nezaposlenih osoba, nemaju ukupno evidentiranog staža osiguranja više od jedne godine u zvanju za koje su se obrazovale.

Programom neće biti obuhvaćeni poslodavci koji su koristili kreditna ili bespovratna sredstva iz poticajnih mjera Ministarstva i Službe za zapošljavanje Tuzlanskog kantona, a nisu ispoštovali obaveze u skladu sa zaključenim ugovorima, odnosno nisu zaposlili predviđeni broj radnika i/ili ne vraćaju redovno dobivena sredstva.

Također u Prograamu ne mogu učestvovati ni poslodavci koji su u prethodnom periodu kažnjeni za “rad na crno” te kojima je blokiran račun u momentu provođenja Javnog poziva.

(Tuzlainfo.ba)