UKC Tuzla: Radi se 5.000 m2 fasade, mijenja 650 prozora i vrata

by admin
| 10:07

Na najstarijem objektu Univerzitetsko kliničkog centra u Tuzli „Gradini“ počeo je projekat utopljavanja. Cilj je napraviti energetsku efikasnost u što većoj mjeri, a biće uloženo oko milion KM – javlja RTVTK.

Univerzitetsko klinički centar u Tuzli već dvije godine radi na projektima energetske efikasnosti. Početkom ovog mjeseca počeo je projekat utopljavanja objekata za hirurgiju sa ciljem stvaranje što boljih uslova za boravak pacijenata ali i rad medicinskog osoblja.

“Tu se radi o projektu u okviru kojeg ćemo zamijeniti oko 650 otvora to jeste prozora i vrata. Biće urađeno blizu 5.000 metara kvadratnih fasade sa utopljavanjem svih slojeva predviđenih za vanjsku fasadu, a to je stiropor od oko 10 cm”, istakao je Fikret Jahić, šef Službe za investiranje i investiciono ulaganje na UKC-u Tuzla. 

Rezultati projekta energetske efikasnosti biće vidljivi sa završetkom naredne grijne sezone, kada će se postići velika ušteda energije. 

“Računamo da ćemo imati uštedu do 30 %, znači to je minimalno. Ali poznajući situaciju u samom objektu i otvorenost ventila u sistemu grijanja vjerujemo da će ta ušteda doći i do 40 %, u narednim godinama”, dodaje Fikret Jahić, šef Službe za investiranje i investiciono ulaganje na UKC-u Tuzla.  

Sredstva za realizaciju ovog projekta osiguralo je Federalno ministarstvo za prostorno uređenje, a završetak radova očekuje se krajem maja ove godine. Naredni projekt Univerzitetsko kliničkog centra je rekonstrukcija Klinike za dječije bolesti, a sve s ciljem približavanja evropskim standardima.

(Tuzlainfo.ba)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.