Sedam decenija pruge Brčko – Banovići: Prugu gradilo 20.000 omladinaca!

by admin
| 12:49

Pripreme za obilježavanje 70. godišnjice izgradnje željezničke prige Brčko – Banovići bile su tema današnjeg sastanka premijera Tuzlanskog kantona Bege Gutića i članova Saveza antifašista i boraca narodnooslobodilačkog rata TuzlanSkog kantona (SABNOR TK).

„Nije ovo prva pruga na svijetu sigurno, ali je prva koju su izgradila djeca”, bile su svojedobno riječi velikana Miroslava Krleže, a ta prva „dječija pruga” 7. novembra ove godine će obilježiti svoj, jubilarni 70. rođendan.
Skoro 60.000 omladinaca iz 20 zemalja svijeta učestvovalo je u gradnji legendarne pruge davne 1946. godine, prisjetili su se predstavnici SABNORA, ističući da je ovaj događaj značio i početak internacionalnog volunterizma.

Danas je dogovoreno da premijer Kantona Bego Gutić bude i predsjednik Organizacionog odbora Manifestacije. „Vlada Tuzlanskog kantona će svakako podržati realizaciju ovog značajnog projekta, jer je, uz Rudnik Banovići, pruga bila okosnica razvoja cijelog ovog regiona”, rekao je premijer Gutić i dodao da očekuje da u realizaciji manifestacije uz Kanton učestvuju Općina Banovići i Brčko Distrikt.

S tim u vezi danas je dogovoreno da zamjenici predsjednika Organizacionog odbora budu načelnik Općne Banovići Midhat Husić i gradonačelnik Brčko Distrikta Anto Domić, što i simbolično pokazuje regionalni značaj ove manifestacije.

„SABNOR će do prve sjednice Organizacionog odbora pripremiti okvirni i finansijski plan manifestacije, tako da se već od te prve sjednice mogu provoditi i konkretne aktivnosti na realizaciji”, reako je predsjednik SABNOR TK Zlatko Dukić.
Osim premijera Gutića i predsjednika Dukića današnjem sastanku su prisustvovali zamjenik predsjednika SABNOR-a TK Anto Divković, te Petar Brkić i Sead Ribić u ime Udruženja antifašista i boraca narodnooslobodilačkog rata Banovići.

(TI) / Foto: Arhiv NAP