Nakon smjene bosanskih članova Uprave: KHK upozorava na neviđenu pljačku GIKIL-a

by admin
| 12:33

Nakon što je objavljena informacija da je kompanija GSHL (Global Steel Holdings Limited) iz Londona, jedan od osnivača privrednog društva Global Ispat Koksna industrija Lukavac (GIKIL), isključila predstavnike drugog osnivača, lukavačkog Koksno-hemijskog kombinata, iz Nadzornog odbora zajedničke firme i na svih pet pozicija u Nadzornom odboru imenovala svoje predstavnike, saopštenjem za javnost obratio se KHK Lukavac.

 

U saopštenju kojeg potpisuje Zuhdija Hasanhodžić, direktor KHK, stoji da je u skladu sa pozicije koju obnaša u Koksno-hemijskom kombinatu dd Lukavac,duža po zakonu a i zbog objektivnog informisanja javnosti da kažem obavijesti da niko iz KHK ovlašten da daje bilo kakve ocjene nije izjavio da je GSHL smijenio svih pet članova Nadzornog odbora.

-Netačno je da osnivači GIKIL-a imaju pravo da upravljaju kompanijom u skladu sa procentom kapitala upisanog u sudski registar. Osnivači- upravljaju Društvom na temelju uplaćenog kapitala koji je registrovan u sudu i kao udio u Društvu upisan je u Knjigu Udjela Društva, kao takav.

U knjizi udjela piše,

GSHL: Visina ugovorenog kapitala 77.581.326,OOKM ili 51%. Iznos uplaćenog temeljnog kapitala 32.350.419,08 KM ili 30,27%

KHK DD: Visina ugovorenog 74.538.921,00 ili 49%. Iznos uplaćenog temeljnog kapitala 74.538.921,00 KM ili 69,73%.

O upravljanju Društvom, Zakon o privrednim društvima FBiH cl.335 u Stavu 1 kaže: “Drustvo ima Skupštinu koju čine svi članovi Društva, u stavu 2. Ukupan iznos osnovnog kapitala društva predstavljen je u Skupštini, sa 100 glasova a član društva ima broj glasova srazmjeran njegovom udjelu u osnovnom kapitalu. “Skupština društva odlučuje o sledećim stvarima: Na prijedlog osnivača imenuje Nadzorni odbor društva, na prijedlog Nadzornog odbora imenuje i postavlja Direktora drustva, na prijedlog Direktora i Nadzornog odbora verifikuje Izvršne direktore, usvaja finansijske izvjestaje itd.

Netačan je navod da se pred međunarodnim sudom vodi arbitražni postupak za rješavanje spora između KHK i GSHL. Tačna je informacija da je GSHL podnio zahtjev za arbitražu u sudu u Parizu, koji se još nije opredjelio da li će se postupak uopšte voditi. Prejudiciranje eventualnih odluka međunarodnog sudije je u najmanju ruku neprofesionalno.

Nadzorni odbor jeste nefunkcionalan, ali za to postoji razlozi. Bezbroj puta su članovi NO ispred KHK pisali i KHK-u i GIKIL-u ukazujući na probleme u radu NO. Iz prigovora se vidi da je u pitanju samovolja predsjednika NO koji je sve u GIKIL-u. I sudija i kadija. Članovi NO GIKIL su iz moralnih razloga podnijeli ostavke. Što se tiče novih članova “NO ispred KHK situacija je ista kao i sa starim”. GSHL ih poziva na sjednice a on GSHL ne dozvoljava da se odnosi u upravljanju putem sjednice Skupštine usklade sa zakonom. Namjera (GSHL-a) je da na sjednici NO smijeni bosanske članove Uprave, jer im je već podijelio pismena rješenja te tako dovrši iznošenje novca na način kako je do sada radio, putem ugovora i Aneksa o nekakvim menadžerskim uslugama koje ničemu ne služe sem GSHL-u da pljačka GIKIL i KHK.

Druga namjera mu je da usvajanjem fiinansijskog izvještaja i revizorskog izvještaja, u kojima su iskazani poslovni rezultati, u najmanju ruku sumnjivi i tako dodatno sroza GKIL za još 61 milion KM (u Finansijskom izvještaju iskazan gubitak 16,5 miliona, plus revizorskim izvještajem još 45 miliona, kursnih razlika”).

Iz navedenih rezultata koje iznosi gdin GD je, KHK-u još veći motiv i obaveza da se GIKIL sacuva od GSHL-a jer, navodim jednu činjenicu sa pravom druge strane na demant, GSHL u GIKIL nije za tekuće poslovanje, nabavku sirovine i isplatu plata uplatio ni 1 KM i prema njegovom sopstvenom priznanju i dok je “finansirao” to je radio na teret dobavljača jer nikome ništa nije ni platio, sem neke sumnjive, bankovne garancije “koju je dao dobavljaču uglja a za taj iznos dobavljač i dalje tereti GIKIL. Ukoliko u banci na računu GSHL-a nema novca a očito da nema, garancija ništa i ne vrijedi.

I na kraju za informaciju Uprava GIKIL-a (bosanski dio) je podnijela sudu na potvrđivanje Odluku o isključenju iz GIKIL-a osnivača GSHL, zbog neispunjavanja obaveza iz Ugovora o pristupanju i smatram da je to uz pritisak KHK da se u Skupstini GIKIL-a stvari urede po zakonu razlog nebuloznih radnji koje čini GD GIKIL-a i njegovi savjetnici, stoji u saopštenju Zuhdije Hasanhodžića, direktora KHK dd Lukavac.

(TI)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.