Devet mjeseci do izbora: Ko su mogući kandidati za gradonačelnika Tuzle?

by admin
| 6:06

Jasmin Imamović, dugogodišnji načelnik i gradonačelnik Tuzle, od oktobra ove godine, najvjerovatnije više neće biti prvi čovjek grada soli.

Naime, Gradski odbor SDP-a u Tuzli neće više kandidovati Imamovića za gradonačelnika, a iz ove partije je saopćeno da je njegov dosadašnji rad veoma uspješan.

-Podržali smo njegov stav da za predstojeće lokalne izbore Gradski odbor treba pristupiti podmlađivanju i pružanju prilike mlađim kandidatima, odnosno generaciji koja je u punoj radnoj i stvaralačkoj snazi kako bi intenzivni razvoj Tuzle bio nastavljen i u narednom mandatu – kazao je Slađan Ilić, predsjednik Gradskog odbora SDP-a Tuzla.

On nije mogao govoriti o mogućima nasljednicima Imamovića, koji se na čelu Tuzle nalazi već 14 godina, te je dodao da je izbor SDP-ovog kandidata propisan procedurama.

-Razmišljamo o tome i razgovaramo na tu temu, ali imena još uvijek nema. Prerano je za imena, jer bi se stvarala neka pometnja. Svi koji su releventni članovi ili simpatizeri SDP-a mogu izraziti svoju želju za kandidaturom, a o tome će se raspravljati na organima partije. Onda će se suziti krug i doći do kandidata koji imaju najveću podršku – kazao je Ilić za Faktor.ba.

No, kako nezvanično saznajemo, kao mogući SDP-ovi kandidati se spominju Enver Bijedić, predsjednik Kantonalnog odbora SDP-a i bivši federalni ministar prometa i komunikacija, Fadil Nadarević, bivši direktor Termoelektrane Tuzla, i Ervin Alibegović, ljekar u Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla i potpredsjednik Kantonalnog odbora SDP-a.

S druge strane, najveću prijetnju dugogodišnjoj vladavini SDP-a, mogao bi predstavljati blok SDA – SBB, potpomognut i HDZ-om, koji bi ove godine mogao imati zajedničkog kandidata za gradonačelnika Tuzle. Naime, s obzirom da je SDP u značajnom padu u proteklim godinama, te da je na izborima u 2014. godini u Tuzli bio tek četvrta stranka, opozicija želi iskorisititi ovakvu situaciju, te prvi put u novijoj historiji Tuzle izabrati gradonačelnika koji nije iz SDP-a.

Ni u Gradskom odboru SDA i SBB-a još uvijek nemaju kandidata za gradonačelnika, ali se u posljednje vrijeme spominje nekoliko imena. Među najzvučnijim imenima je uspješni privrednik Izudin Kapetanović, koji ima zaista impozantnu karijeru u privredi, politici i akademskoj zajednici. Kapetanović je jedan od vodećih privrednika i aktuelni je generalni direktor “Solane”. Obavljao je dužnost premijera Federacije BiH, federalnog ministra industrije, a bio je direktor Elektrodistribucije Tuzla, rektor Univerziteta u Tuzli… No, prema našim saznanjima, Kapetanović za sada nije zainteresovan za kandidaturu.

Među mogućim kandidatima se spominje i dr. med. Bahrudin Hadžiefendić, nekadašnji direktor firme “Tuzla – Farm” i aktuelni ministar zdravlja u Vladi Tuzlanskog kantona, ali i Harun Avdagić, subspecijalista kardiohirurgije, koji je zaposlen na Klinici za kardiovaskularne bolesti Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla.

(Tuzlainfo.ba/Faktor.ba)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.