Pripreme za eksternu maturu u TK-u: Izvršena revizija integralnog kataloga

by admin
| 18:56

Ispitne komisije za pripremu eksterne mature u osnovnim škola Tuzlanskog kantona tokom ove sedmice su u prostorijama Pedagoškog zavoda TK održale sastanke na kojima su vršile ispravke Kataloga za pojedine predmete i oblasti.

 

Nakon objavljivanja radne verzije kataloga i prikupljenih sugestija od strane roditelja, nastavnika, različitih udruga i pojedinaca kao i učenika, predmetne komisije su pristupile doradi ispitnog kataloga. Objavljena radna verzija ispitnog kataloga poslužila je da se sve zainteresirane strane upoznaju sa predmetima i oblastima koje će se naći na ekstrernom testiranju učenika završnog razreda.

U procesu prikupljanja pitanja za pojedine predmete, učestvovali su svi nastavnici sa područja Tuzlanskog kantona, koji su dostavili svoja pitanja u Pedagoški zavod TK, a predmetne komisije su vršile selekciju pitanja u skladu sa važećim nastavnim planom i programom za osnovne škole i njihovo razvrstavanje po nivoima.

U Integralnom ispitnom katalogu se nalaze pitanja razvrstana po predmetnim oblastima i nivoima znanja, bez ponuđenih odgovora, kako bi se učenici mogli pripremati za predstojeće testiranje. Na samom testu učenici će imati ponuđene odgovore, kao što je to bilo i na dosadašnjim testiranjima. Primjeri testa u formi koja će biti na eksternoj maturi već se nalaze stranici zavoda i zajedno sa Katalogom će dobro poslužiti učenicima i njihovim nastavnicima da se što kvalitetnije pripreme za eksterno testiranje.

Po prikupljanju dorađenih kataloga za pojedine predmete, pristupilo se objedinjavanju materijala koji su na web stranici Pedagoškog zavoda Tuzla i možet ih pogledati OVDJE.

(Tuzlainfo.ba)