Osumnjičeni za paljevinu tokom protesta: Tužilaštvo vodi istrage protiv osam osoba

by admin
| 6:23

Dvije godine nakon protesta u kojima su zapaljene zgrada Vlade Tuzlanskog kantona i Općine Tuzla, Tužilaštvo Tuzlanskog kantona još uvijek ima otvorene istrage protiv osam osoba koje se sumnjiče da su učestvovale u paljevini – piše RTVTK.

Kao razlog nepodizanja optužnice u tužilaštvu navode neadekvatne uslove u kojima radi tim vještaka čije bi nalaze i mišljenja ovo tužilaštvo trebalo priložiti uz optužnicu.

Odmah nakon protesta Tužilaštvo Tuzlanskog kantona naložilo je MUP-u našeg kantona, Federalnoj upravi policije i SIPI da izvrše sve provjere vezane za destruktivne oblike djelovanja, paljenje zgrada, napade na službena lica, teških krađa i oštećenja tuđe imovine. Iz MUP-a TK je dostavljen  izvještaj u kojem se osam osoba sumnjiči za ovo krivično djelo. Još uvijek nisu okončane ključne istražne radnje po ovim predmetima zbog čega Tužilaštvo još nije donijelo tužilačku odluku niti podiglo optužnice po ovim predmetima. Angažovan je tim vještaka koji, prema riječima Arnautovića traže da im se obezbijedi niz tehničkih aspekata kako bi vještačenja bila završena. 

“Mi smo dostavljali timu vještaka urgencije da se ti procesi ubrzaju. Od njih je dobijeno nekoliko zahtjeva i dopisa da im se obezbijedi niz tehničkih aspekata kako bi ta vještačenja bila gotova. Da se obezbijedi obimna tehnička dokumentacija za oba prostora i sigurnost rada na ovakvim vještačenjima”,kaže Admir Arnautović, glasnogovornik Tužilaštva Tuzlanskog kantona.

“Ovo se prije svega odnosi na dokaze i dokumentaciju vezanu za SODA SO zgradu u kojoj je u to vrijeme bila smještena Vlada Tuzlanskog kantona. Svjesni smo mi da se radi o dvije godine od protesta. Međutim, mi šaljemo urgencije prema vještacima, ali iz objektivnih razloga oni nisu u mogućnosti do kraja obaviti svoj posao, napraviti nalaze i mišljenja kako bi ih mi kao ključne dokaze mogli priložiti uz optužnice” – kaže Admir Arnautović, glasnogovornik Tužilaštva Tuzlanskog kantona

Angažovani su stručnjaci elektrotehničke, hemijske i protupožarne struke. Nakon završenog vještačenja, odnosno dostavljenih nalaza i mišljenja koje Tužilaštvo mora imati pred nadležnim sudovima pred kojima zastupa optužnice, optužnice će biti podignute.

(TI/RTVTK)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.