Predstavnici Vlade TK sa radnicima u štrajku: Stečaj je rješenje za „Bosnia valves“

by admin
| 14:34

I pored svih aktivnosti koje su u proteklim danima provodili, Vlada Tuzlanskog kantona i resorno ministarstvo nisu uspjeli pronaći legalno rješenje da ispune zahtjeve radnika Bosnia Vlavesa – saopšteno je danas iz Odjeljenja za informisanje Vlade TK.

Podsjećamo, radnici traže isplatu jedne plaće iz sredstava Budžeta TK, za što bi Vlada morala prekršiti niz Zakonskih propisa.

Iako u cijeloj priči nema novih elemenata, premijer Kantona Bego Gutić i ministar finansija Jakub Suljkanović i ministar industrije, energetike i rudarstva Srđan Mićanović, danas su na inicijativu medija dali zajedničku izjavu.

„Radi se o veoma složenom pravnom problemu, koji je rezultat aktivnosti vlasnika Livnice, u vrijeme dok je Livnica bila prvatizirana. Jedna od prethodnih Vlada je, onda kada je uočila da privatnik ne ispunjava svoje obaveze, poništila privatizaciju, ali nažalost nije mogla razmrsiti „pravno klupko“ i poništiti aktivnosti koje su već bile učinjene. Jedna od takvih aktivnosti je i formirana firma Bosnia valves u koju su, uz prećutnu saglasnost tadašnjeg radnika i sindikata Livnice čelika Tuzla 2005. godine, prebačeni svi radnici Livnice“ rekao je premijer Gutić, ističući lično i razumijevanje Vlade za tešku situaciju u kojoj se radnici nalaze.

„Pokretanje stečaja u firmi „Bosnia valves“, jedini je put ka rješavanju problema radnika ove kompanije. Po pokretanju stečaja, radnici će biti prijavljeni na evidenciju za zapošljavanje i imati pravo na ostvarivanje naknade za period nezaposlenosti“ riječi su ministra industrije, energetike i rudarstva Srđana Mićanovića, koji je i dodao da je predsečajno ročište zakazano za 12. februar, a Vlada je već osigurala sredstva za uplatu neophodnog doprinosa za nezsposlenost, kako bi radnici ostvarili ovo pravo.

Premijer Gutić ovom je prilikom apelirao i na svijest svih zvaničnika da davanjem neutemeljenih izjava medijima, radnicima mogu uliti lažnu nadu, te ih pozvao da ne koriste tešku situaciju u kojoj se radnici nalaze kao sredstvo vlastite promocije za predstojeće izbore.

Nakon završene konferencije za medije premijer Gutić i ministar Mićanović su posjetili radnike koji štrajkuju glađu. U razgovoru premijer i ministar su radnike upoznali sa svim onim što je Vlada do sada učinila za rješavanje njihovog radno – pravnog statusa, kao i aktivnostima koje trebaju uslijediti u narednom periodu, te ih pozvali da prekinu štrajk.

(Tuzlainfo.ba)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.