Queer filmovi i LGBT aktivizam: Narednog vikenda u Tuzli počinje Festival “Merlinka”

by admin
| 10:52

Tuzlanski otvoreni centar u saradnji sa neformalnom grupom TANKA (Tuzlanska asocijacija nezavisnih queer aktivista) organizuje festival queer filma Merlinka u Tuzli.

Ovaj regionalni filmski festival dobio je ime po prvoj javnoj transrodnoj osobi u Srbiji Vjeranu Miladinovići Merlinki koja je ubijena zbog svog rodnog identiteta, a počinitelji nikada nisu procesuirani. Merlinka u Tuzli nudi različite sadržaje, od umjetničkih, edukativnih filmova, diskus panela, pa do ugodnog druženja na after partijima.

Slogan “Merlinka je za svakoga” upućuje na važnost sudjelovanja svih populacija kako bismo stvorili/e otvoreno i ravnopravno društvo bez stigmatizacije, nasilja i mržnje. 

Na otvorenju festivala, posjetitelji/ce će imati prilike da se upoznaju sa samom ličnošću Merlinke kroz interpretaciju dijelova njezine knjige “Terezin sin”. Odmah poslije pogledajte vrlo edukativan film “Maska koju živiš” o nastanku maskuliniteta koji mobilizira dječake još od rođenja kako bi se definirali kroz nasilje i odbacili svoju ljudskog i individualnost. U Buntu će se održati after party, a za DJ pultom posjetitelje/ce će zabavljati DJ Halal. 

U 13 sati u petak, održat će se diskusija o aktivizmu LGBT u BiH na kojoj će se posjetitlji/ce imati prilike više upoznati o povijesti aktivizma i onome što se do sada ostvarilo na putu ravnopravnosti u našoj zemlji, pa i u našem gradu. 

Nakon više kratkih filmova, u Buntu vas očekuje izvrstan provod sa euro dance ´90 muzikom kojom će nas oskrbiti Special K. 

-Pozivamo naše sugrađane/ke da se odazvu što većem broju kako bismo pokazali/e otvorenog našeg grada i zajedno uživali u prijatnim aktivnostima – istakli su organizatori.

Festival Merlinka u Tuzli organizuje se uz podršku Sarajevskog otvorenog centra,Međunarodne galerije portreta Tuzla i Caffe Galerije BUNT. Tuzlanski otvoreni centar organizacija je osnovana radi promocije ljudskih prava i demokratskih principa u zajednici sa naglaskom na rodne i seksualne manjine.

PROGRAM FESTIVALA:

ČETVRTAK, 11.2.2016. 

19:00 OTVARANJE FESTIVALA 
Čitanje dijelova knjige “Terezin sin” Vjeran Miladinović Merlinka, 2001 
(Atelje ismet Mujezinović) 
20:00 “Maska koju živiš” (SAD, 2015, 97min) 
(Atelje Ismet Mujezinović) 
22:00 – 01:00 Merlinka Party feat. Halal 
(Caffe Galerija Bunt)

PETAK, 12.2.2016. 

13:00 Diskusija “LGBT aktivizam u BiH”/Tuzlanski otvoreni centar i Sarajevski otvoreni centar (Atelje Ismet Mujezinović) 17:30 Revija kratkih filmova 
“Jagode” ( Jelena Lela Milosević, Crna Gora, 2013, 23min) 
“Samo neka je živo i zdravo” ( Tamara Skrozza/Živojin Čelić/Predrag Azdejković, Srbija, 2015, 11min) “Kao što druge žene čine” (Melissa Potter, SAD/Srbija, 2015, 26min) (Atelje Ismet Mujezinović) 19:30 “Novi čovjek”(Urugvaj/Nikaragua/Čile, 97min) (Atelje Ismet Mujezinović) 22:00 – 01:00 Merlinka Party feat. Special K (Caffe Galerija Bunt).

(Tuzlainfo.ba)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.