Godišnjica masovnih protesta u Tuzli: Vrijeme je za novi 5. februar!

by admin
| 12:24

Na platou ispred spaljene zgrade Sodaso danas se u Tuzli okupilo stotinjak građana, koji obilježavaju drugu godišnjicu od početka masovnih demonstracija koje su rezultirale smjenom tadašnje postave Vlade Tuzlanskog kantona.

 

Demonstracije su se iz Tuzle proširile na ostale gradove u Bosni i Hercegovini, u kojima su radnici privatizacijama opljačkanih preduzeća i mladi bez posla, protestvovali zbog besperspektivnosti.

Obilježavanje je počelo minutom šutnje i učenjem Fatihe ubijenim civilima Sarajeva, koji su na današnji dan stradali u masakru na pijaci Markale 1994. godine, javlja Anadolu Agency (AA).

– Situacija je danas puno gora. Sve je mnogo jasnije ako se zamislite nad podatkom da je 70.000 mladih napustilo državu zbog toga što nisu sinovi i kćeri nekih bogataša koji bi ih mogli uhljebiti. Fabrike su bez radnika, a u ovom trenutku nedaleko od ovog mjesta radnici Livnice su u štrajku glađu – rekao je Sakib Kopić iz Sindikata Solidarnost.

Ukoliko vlasti nastave provoditi “diktaturu”, novi februar vrlo je blizu, poručio je Kopić.

Elvis Kušljugić, aktivista istog Sindikata, podsjetio je da je današnji datum najvažniji dan u obilježavanju novije historije u borbi za radnička prava.

– Mladi putuju na ekskurzije, pa makar tamo mogu vidjeti kako izgledaju uređene države i normalna društva. Ako im je ovdje dobro, onda nisu naučili lekciju od 5. februara 2014. godine, a ja se nadam da će je nekad naučiti. Političari u BiH razumiju samo jezik sile i jezik mase. Vode se isključivo vlastitim interesima i ambicijama, a mi ispaštamo, jer oni ne vide dalje od svog nosa – izjavio je Kušljugić i dodao da se nada da će se “narodi ove države probuditi i prestati pružati podršku samo iz toplih domova”.

Nakon skupa ispred zgrade Sodaso učesnici okupljanja najavili su da će otići u Livnicu, kako bi pružili podršku radnicima koji su već 12. dan u štrajku glađu zbog borbe za ostvarivanje svojih radničkih prava.

(TI/AA)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.