utorak, 02 Februar 2016 14:42

UKC Tuzla: U sedam dana urađene dvije transplantacije koštane srži

0511 transplantacijeU proteklih sedam dana na Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla uspješno su urađene dvije autologne transplantacije koštane srži/matične ćelije hematopoeze (MĆH).

Prema riječima doc. dr. Aide Arnautović Ćustović, šefa Tima za transplantaciju matičnim ćelijama hematopoeze, radilo se o pacijentu starosti 67 godina, oboljelog od Multiplog mijeloma i pacijentici starosti 21 godina života, oboljele od Non Hodgkin limfoma.

"Procedura primjene autologne transplantacije matičnih ćelija hematopoeze protekla je uredno, posttransplantacioni period protiče bez komplikacija, a pacijenti se osjećaju dobro", rekla je doc. dr. Ćustović.

Inače, na Klinici za onkologiju, hematogiju i radioterapiju Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla do sada je urađeno 106 transplantacija matičnih ćelija hematopoeze, od čega 90 autolognih i 16 alogenih, čime je uspješno nastavljen kontinuitet u provođenju ovog najkomplikovanijeg i visoko specijalizovanog modaliteta liječenja koji se primjenjuje u liječenju hematoloških i nehematoloških, malignih i nemalignih oboljenja, te brojnih drugih urođenih i stečenih bolesnih stanja.

Transplantacija koštane srži (alogene i autologne transplantacije matičnih ćelija hematopoeze) se u JZU UKC Tuzla provodi kontinuirano od 2004. godine - saopšteno je iz UKC Tuzla.

(Tuzlainfo.ba)


farah baner

futura toneri veliki

biznis veliki

 

level baner

@ig_tuzla Pratite nas

LOGO FOOTER

Gradski informator - Tuzla na dlanu