MIZ Tuzla: Zabrana nošenja hidžaba uposlenicama VSTV je kršenje ljudskih prava

by admin
| 11:54

Medžlis Islamske zajednice Tuzla i Asocijacija žena Medžlisa Islamske zajednice Tuzla u povodu Svjetskog Dana hidžaba, 01. februara, izdala je saopćenje za javnost u kojem se navodi:

 

Na sjednici Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) donešen je zaključak o zabrani nošenja „vjerskih obilježja“ zaposlenima u pravosudnim institucijama Bosne i Hercegovine.

Pojam „vjersko obilježje“ nije definiran niti jednim zakonom u Bosni i Hercegovini, a nakon donošenja ove odluke članovi/ice VSTV-a su se izjasnili da se ovaj zaključak odnosi prije svega na hidžab (mahramu) koji nose Bošnjakinje.

Želimo istaći da je nošenje hidžaba ne predstavlja vjerski, niti nacionalni simbol, nego je prije svega pravo na vjeru ili uvjerenje. Nošenje hidžaba predstavlja segment prakticiranja vjere koji je na našem području prisutan preko 500 godina.

Zabranom nošenja hidžaba uposlenicama VSTV značilo bi i direktno kršenje ljudskih prava, prava na slobodu vjere i uvjerenja, prava na slobodu izbora, pravo na rad i niz drugih prava koja ova odluka narušava.

Bošnjakinje koje nose hidžab trebaju i moraju imati ista prava kao i svaka druga građanka Bosne i Hercegovine, u svim sferama javnog života.

Stoga ovim putem apelujemo na VSTV da ponovo razmatra ovu spornu odluku i da u skladu sa zakonima Bosne i Hercegovine i poštujući prava i slobode svakog pojedinca donese odluku koja neće ni na koji način diskriminirati niti limitirati nijednog pojedinca.

Medžlis Islamske zajednice Tuzla u saradnji sa Koordinacijom bošnjačkih nevladinih organizacija će povodom Svjetskog Dana hidžaba, organizirati različite aktivnosti na području grada Tuzle od kojih isitičemo javnu tribinu na temu „Pravo na hidžab u kontekstu Europske konvencije o zaštiti ljudskih prava i temeljnih sloboda“ koja će biti upriličena u četvrtak, 04. februara, u Bosanskom kulturnom centru Tuzla sa početkom u 19,15 sati – saopšteno je.

(Tuzlainfo.ba)