Nakon petomjesečne rekonstrukcije: Narodno pozorište Tuzla u novom ruhu!

by admin
| 11:36

Nakon petomjesečenih radova na rekonstrukciji i adaptaciji Narodno pozoriše Tuzla danas je zvanično otvorilo svoja vrata za sve posjetioce.

 

Riječ je o prvom značajnijem renoviranju objekta od njegovog useljenja 1953. godine, koji su pozorišnoj sali i samoj zgradi dali potpuno novi izgled.

-Ova promjena je već izazvala veliko interesovanje u gradu, naročito gledalaca koji dolaze u Narodno pozorište koji će konačno uživati u novim sjedištima i novom ambijentu. Sala ispunjava sve evropske standarde Uradili smo nove akustične kutije, viseći most sa reflektorima na stropu, te što je veoma značajno urađeno je dosta na sigurnosti u smislu da je atestirana kompletna scena što prije nije bio slučaj i što je bio veliki problem priikom postavljanja scene, kao i rekonstrukciju krova, kazao je  Armin Ćatić, direktor Narodnog pozorišta Tuzla, a piše Bportal.ba.

Ukupna sredstva za rekonstrukciju i adaptaciju iznosila su 375 hiljada KM, a obezbijeđena su od sredstava koja u gradski budžet pristižu od Termoelektrane Tuzla.

-Ovo je najveća investicija u jednu kulturnu instituciju u zadnjih nekoliko decenija u našoj državi i stoga je ona još značajnija. Sigurni smo da su sredstva već opravdala svoju namjenu i na zadovoljstvo svih uposlenih u Narodnom pozorištu Tuzla i građana koji će uživati u boravku u ovoj instituciji, kazala je Svjetlana Kakeš, šef Kabineta gradonačelnika Tuzle.

Kako je istakao Ćatić, nova scena će se svečano otvoriti onda kada se na njoj izgovori prva glumačka riječ tako da je u planu i izvođenje prve predstave .

-Prva predstava je ´Ko se boji Virdžinije Vulf´, u režiji Jovice Pavića. Već smo imali internu premijeru ove predstave u Bosanskom kulturnom centru Tuzla, gdje smo radili dok su se u zgradi pozorišta odvijali građevinski radovi, a publika će ovo djelo, koje se igra širom svijeta, moći pogledati 12. februara , rekao je Ćatić.

Radovi u Narodnom pozorištu Tuzla se se nastavljaju. Na osnovu sredstava Vlade Tuzlanskog kantona u iznosz od 30.000 KM vrši se statika zgrada, a planirano je i uređenje ulaznog hodnika.

Kada je riječ o planovima za budućnost, Ćatić ističe da im predstoje pripreme za pokretanje Festivala evropskog teatra, čije održavanje je planirano za novembar iduće godine, a osim glumaca iz regije, bit će pozvani i oni iz Evropske unije.

U pogledu širenja saradnje, Ćatić je naveo da planira učvrstiti odnose sa turskim pozorištima, a već su aplicirali da glumačka ekipa iz Tuzle ponovo zaigra na sceni pozorišta u Bursi, a zatim i u Antaliji.

(TI/Bportal.ba)