Stop vršnjačkom nasilju: Tuzlaci odali počast Mahiru Rakovcu

by admin
| 19:28

Učenjem Fatihe, molitve, te paljenjem svijeća i na druge načine građani Tuzle večeras su na Trgu slobode odali počast Mahiru Rakovcu, 14-godišnjem dječaku stradalom prije 40 dana u Sarajevu. 

Cilj ovog okupljanja je da se pošalje poruka javnosti, ali i nadležnim organima, da je vršnjačko nasilje veliki problem u našem okruženju i da nije dovoljno samo spomenuti pojam vrsnjačko nasilje, nego treba i raditi na prevenciji istog i učiti djecu koje su prave vrijednosti, da ih učimo da se poštuju i cijene međusobno, navode iz Omladinskog pokreta Revolt, organizatora skupa na Trgu slobode. 

 

– Nadam se da se priča o Mahiru neće ovdje završiti, te da će Mahirov slučaj biti lekcija, ali i motivacija svima da razgovaraju sa osobama od povjerenja o problemima, da se ne stide stvari koje su se desile, da reaguju na vrijeme, kako se nikad više ne bi desilo ono sto se desilo Mahiru – kazala je Nina Zupan, članica Revolta. 

Prisutni su se također podsjetili na Konvenciju o pravima djeteta po kojoj svako dijete ima pravo na obrazovanje, a svrha obrazovanja je da dijete razvije svoju ličnost, talente, mentalne i fizičke sposobnosti u najvećoj mogućoj mjeri. Škola treba da omogući svakom djetetu pripremu za vođenje odgovornog i mirnog života, u slobodnom društvu. Pored ovoga, u Konvenciji se navodi da niko, ni na koji način, ne smije da povrijedi dijete, a da odrasli treba da stvore uslove da djeca budu zaštićena od svih oblika zlostavljanja i zanemarivanja. 

Svi oblici nasilja, zlostavljanja, zloupotreba i zanemarivanja djece kojima se ugrožava ili narušava fizički, psihički i moralni integritet ličnosti djeteta predstavljaju povredu jednog od osnovnih prava djeteta navedenih u Konvenciji Ujedinjenih nacija o pravima djeteta, a to je pravo na život, opstanak i razvoj., rečeno je. 

Protestnom šetnjom ulicama grada solidarnost s porodicama žrtava vršnjačkog nasilja i nezadovoljstvo pasivnošću u borbi s ovom pojavom iskazali su danas i građani Sarajeva, Zenice, Goražda i drugih gradova. Inicijativa o mirnoj protestnoj šetnji potekla je od Vijeća roditelja Osnovne škole “Fahrudin Fahro Baščelija” iz Sarajeva, a podržao je veliki broj građana.

(TI)