“Mi plaćamo cijenu”: Muzej šokantnih javnih nabavki stiže i u Tuzlu

by admin
| 8:50

Samo 25 posto javnih nabavki u Bosni i Hercegovini provedeno je na transparentan način dok je čak 75 posto ugovora o javnim nabavkama dogovoreno netransparento i daleko od očiju poreznih obveznika. Rezultat toga pokazatelj je i gubitak više od 1,5 milijarde KM novca građana u toku prošle godine! 

Kako bi pružila podršku lokalnim organizacijama koje se svakodnevno bore protiv korupcije koja je prisutna u procesu javnih nabavki, Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) u Bosni i Hercegovini pokrenula je javnu kampanju ”Mi plaćamo cijenu!”.

U okviru kampanje, USAID organizira putujuću izložbu ”Mi plaćamo cijenu: izložba šokantnih javnih nabavki u BiH” kojom će se javnost upoznati sa primjerima korupcije koji ujedno predstavljaju i drastične gubitke sredstava poreznih obveznika Bosne i Hercegovine. Ova je izložba, sa replikama pepeljare plaćene 1.300 KM ili korpe za otpatke od 1.700 KM, nedavno zaintrigirala zaintrigirala veliki broj posjetilaca u Sarajevu i Mostaru koji nisu bili svjesni poražavajućih činjenica i procesa nabavke od strane bh. vlasti koje su kupovale po mnogostruko većim cijenama, krijući se iza postojećeg Zakona o javnim nabavkama.

Nakon Sarajeva, izložba dolazi u Tuzlu od 25. do 28. januara, u prostorijama Nacionalne i universitetske biblioteke Derviš Sušić, a medju prvima će je posjetiti Peter Dufy, direktor USAID-a, u ponedjeljak, 25. januara u 13:15 sati. Pozovaju se mediji i gradjani da progledaju ovu jedinstvenu izložbu šokantnih predmeta javnih nabavki u BiH.

Kampanja ”Mi plaćamo cijenu!” ima za cilj informirati i ohrabriti građane da zahtijevaju i podrže promjene u procesima javnih nabavki. Također, trebala bi osigurati jasnu podršku za usvajanje 18 izmjena i dopuna Zakona o javnim nabavkama u državnom parlamentu BiH.

(Tuzlainfo.ba)