Ne budimo nijemi: Građani Tuzle se sjećaju Mahira i drugih žrtava vršnjačkog nasilja

by admin
| 20:13

U subotu, 23. januara u 19 sati, na Trgu slobode u Tuzli građani Tuzle će sjetiti Mahira i svih drugih žrtava vršnjačkog nasilja.

-Pozivamo sve građanke i građane da dođu na Trg slobode i da se paljenjem svijeća, učenjem molitve/fatihe ili na bilo koji drugi, primjeren način sjetimo djece i mladih koji su bili ili još uvijek jesu žrtve vršnjačkog nasilja – saopštili su iz OP Revolt, koji je organizator događaja.

Po Konvenciji o pravima djeteta svako dijete ima pravo na obrazovanje, a svrha obrazovanja je da dijete razvije svoju ličnost, talente, mentalne i fizičke sposobnosti u najvećoj mogućoj mjeri. Škola treba da omogući svakom djetetu pripremu za vođenje odgovornog i mirnog života, u slobodnom društvu. Pored ovoga, u Konvenciji se navodi da niko, ni na koji način, ne smije da povrijedi dijete, a da odrasli treba da stvore uslove da djeca budu zaštićena od svih oblika zlostavljanja i zanemarivanja.

Svi oblici nasilja, zlostavljanja, zloupotreba i zanemarivanja djece kojima se ugrožava ili narušava fizički, psihički i moralni integritet ličnosti djeteta predstavljaju povredu jednog od osnovnih prava djeteta navedenih u Konvenciji Ujedinjenih nacija o pravima djeteta, a to je pravo na život, opstanak i razvoj.

Ne budimo nijemi pred nasiljem, nego pomozimo jedni drugima, da se učimo poštovanju, toleranciji, suživotu i da imamo mirno i veselo djetinjstvo i odrastanje – saopšteno je.

(Tuzlainfo.ba)