Preminuo Ranko Cakić, legendarni golman tuzlanske Slobode

by admin
| 15:08

Tužna vijest za sve ljubitelje fudbala u Bosni i Hercegovini stigla je iz Leskovca. Tamo je poslije duge i teške bolesti, u 63. godini, preminuoRanko Cakić, jedan od najboljih golmana u historiji tuzlanske Slobode, sredinom sedamdesetih godina i među najboljima u bivšoj zajedničkoj državi.

Bio je član generacije ekipe s Tušnja koja je u sezoni 1976./1977. u Prvoj ligi biše Jugoslavije osvojila treće mjesto i izborila plasman u Kup UEFA, zajedno s Mustafom Hukićem, Dževadom Šećerbegovićem, Fuadom Mulahasanovićem i ostalim igračima po mnogima najbolje generacije Slobodinih fudbalera u 96-godišnjoj historiji.

Bio je vrstan sportista, a osim odbranama, plijenio je i ponašanjem i poštenjem. U sezoni 1976., dobio je trofej za fair-play Fudbalskog saveza Jugoslavije za gestu na utakmici s Partizanom u Beogradu. Dok je trajao napad “crno-bijelih”,  potrčao je na drugu stranu terena da pruži pomoć jednom povrijeđenom domaćem fudbaleru, a tada je Partizan postigao gol.

Ranko Cakić se po završetku karijere vratio u Leskovac, gdje se uspješno bavio voćarstvom.

Posljednji ispraćaj i ukop Ranka Cakića obavit će se u ponedjeljak, 18. januara u 12 sati, na Gradskom groblju u Leskovcu.

(TI)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.