HDZ BiH Soli: Odluke Vlade TK o jednonacionalnim imenovanjima su nedemokratske

by admin
| 8:39

Županijski odbor Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Bosne i Hercegovine Soli oglasio se saopštenjem za javnost u kojem ističe da neprihvatljivom smatra praksu Vlade Tuzlanske županije da imenuje jednonacionalna tijela u upravljačkim strukturama javnih poduzeća i ustanova, među njima i škola, u Tuzlanskoj županiji.

u saopštenju se dalje navodi:

Vladine odluke o imenovanju jednonacionalnih skupština, nadzornih i upravnih odbora uopće su nedemokratske, a jednako su i diskriminirajuće spram svih drugih koji se ne izjašnjavaju Bošnjacima. Također, nisu ni napredne jer unaprijed diskvalificiraju stručni potencijal izvan bošnjačkog nacionalnog kruga.

Političke odluke Vlade Tuzlanske županije o jednonacionalnim upravljačkim strukturama nisu ni partnerske ili suradničke s onim političkim snagama s kojima su se predstavnici Bošnjaka udružili radi sveopćeg napretka u Bosni i Hercegovini i u svakom njezinu dijelu. Dapače, jednostrane i odbijajuće samo slabe uspostavljeni zajednički napor. Otuda su za Županijski odbor HDZ BiH neprihvatljive Vladine odluke o eliminaciji Hrvata kao konstitutivnog naroda i naroda s ustavnom pozicijom i u Tuzlanskoj županiji, sa svih upravljačkih mjesta.

Nastojanja Županijskog odbora HDZ BiH Soli u očuvanju i ostvarenju pune konstitutivnosti hrvatskog naroda u Tuzlanskoj županiji odlučna su i iskrena, bez ambicija da se ikoga osiromaši u njegovu pravu i protiv su da itko, s bilo koje strane i pogotovo kada je bez političkog legitimiteta Hrvata, politizira s položajem čovjeka hrvatske nacionalnosti.

(Tuzlainfo.ba)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.