Sinoć u Tuzli: Promovisana knjiga „Ekonomija slobode“ Frederica Bastiata

by admin
| 11:56

Sinoć je u Kongresnoj Sali BKC u Tuzli promovisana je knjiga „Ekonomija slobode“ Frederica Basiata.

Promotori su bili: Hazim Karić, prof., komunikolog, dr. Emir Džambegović, profesor na IPI akademiji u Tuzli i docent na Internacionalnom univerzitetu u Travniku, na Odsjeku žurnalistika i mr. Admir Čavalić, afirmirani ekonomski stručnjak, ekonomski analitičar, asistent na Ekonomskom fakultetu u Tuzli i predsjednik Udruženja građana „Multi“  iz Tuzle.

Izdavač knjige je Udruženje građana „Multi“ iz Tuzle, a sa engleskog jezika je preveo prof. Ajdin Imširović.

O knjizi su, tokom promocije, između ostalog, kazali:

Hazim Karić, prof.:

Knjiga „Ekonomija slobode“ je skup odabranih radova, eseja, kritika, stavova i mišljenja, francuskog ekonomiste, političkog aktiviste, naučnika i pisca koji je živio u prvoj polovini devetnaestog stoljeća.

Uz Bastiatove tekstove u ovoj knjizi su predstavljeni i priređeni tekstovi Toma Palmera koji taksativno navodi i objašnjava dvadeset mitova o slobodnom tržištu.

Akcenat u ovoj knjizi, u svim autorskim radovima priređenim i ponuđenim čitateljima je na slobodi tržišta, afirmaciji ekonomskih sloboda pa i na slobodi u najširem smislu tog pojma.

Stavovi, mišljenja, kritike, osvrti pisani su pitkim i dopadljivim jezikom koji je razumljiv svima, a namijenjeni su najširoj čitalačkoj publici raznih nivoa obrazovanja i afiniteta.

Mr. Admir Čavalić:

            – Knjiga „Ekonomija slobode“ predstavlja jedinstveno djelo zato što prvi put u  historiji Bosne i Hercegovine prevodimo jedno djelo klasičnog liberala. Na žalost, do danas publika u Bosni i Hercegovini nije imala priliku da vidi djelo Frederika Bastiata francuskog pravnika i ekonomiste iz 19. stoljeća koji je prvi u ekonomiji napadao i demistificirao određene mitove. U Bosni i Hercegovini postoji toliko mitova o ekonomiji pa bi se moglo reći da je Bastiat danas živ mogao bi napisati mnogo više o stanju u ekonomiji u Bosni i Hercegovini nego u Francuskoj prije 160 godina.

Drugi dio knjige sačinjavaju sabrana djela Toma Palmera, našeg savremenika, poznatog svjetskog ekonomiste, koji obrazlaže dvadeset mitova o slobodnom tržištu. Ovo je naročito interesantno za Bosnu i Hercegovinu kao tranzicijsku državu koja još uvijek živi u svojoj ekonomskoj prošlosti, u kojoj se još uvijek nismo okrenuli ka tržišnoj ekonomiji i kapitalitičkom načinu uređenja privrede.

Iako je većina radova u ovoj knjizi napisana prije 160 godina, poruke iz napisanog djeluju savremeno kao da su napisane danas i mogu se prepoznati u svjetskoj ekonomiji i naročito u bosanskohercegovačkoj ekonomiji.

Udruženje građana „Multi“ donirat će stotine primjeraka ove knjige univerzitetskim bibliotekama i pojedinim srednjim školama. Cilj nam je da ove ideje prezentiramo što većem broju studenata i učenika, jer smatramo da ova knjiga nosi određeni set ideja koje su danas značajne za Bosnu i Hercegovinu, posebno u vrijeme se kada intenzivno raspravlja o reformskoj agendi i reformama na polju ekonomije.

Dr. Emir Džambegović

            – Ova knjiga je prijeko potrebna posebno zbog toga što se o ekonomji na govori dovoljno običnim građanima izvan kruga ekonomista. Radi se o tekstovima autora koji se aktivno bavio ekonomijom na praktičnom i teoretskom polju. Ova knjiga je i danas veoma aktuelna i nosi poruke i ideje kako olakšati poslovanje ljudima koji imaju ideju da pokrenu svoj biznis, kako da se stvore mehanizmi u državnim institucijama da se olakša implementacija te ideje bez bespotrebnih barijera. Osim toga, knjiga „Ekonomija slobode“ sadrži dugi niz uputa i prijedloga koji su korisni za svakog građanina, ali i za nosioce javnih funkcija i činovnike u administraciji koji upravljaju ekonomskim procesima.

(TI)