Optužnica protiv Šemse Berbića: Osumnjičen da je Službu za zapošljavanje TK oštetio za 124.000 KM

by admin
| 13:33

Općinski sud Tuzla potvrdio je optužnicu  koju je podiglo Kantonalno tužilaštvo Tuzlanskog kantona protiv bivšeg direktora Službe za zapošljavanje Tuzlanskog kantona Šemse Berbića (60) iz Tuzle,  zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio krivično djelo nesavjestan rad u službi – saopšteno je iz kantonalnog tužilaštva TK-a.

Optužnicom se Berbić tereti da je, dok je obavljao funkciju direktora u Službi, u periodu od 2006. do 2013. godine, postupio suprotno odredbama Zakona o budžetima u FBiH, odredbama Računovodstvenih politika za federalne budžetske korisnike i trezor i Uputstvima federalnog ministra finansija o izvršenju budžeta.

Postoji osnovana sumnja da je Berbić propustio ili nije naložio zaposlenim u Službi da poduzmu sve potrebne pravne radnje u cilju naplate spornih potraživanja koje je Služba imala u odnosu na svoje korisnike.

Na taj način, u većem broju slučajeva,  nije izvršen povrat sredstava Službi od korisnika usluga koji su stekli pravo i stupili u penziju i osoba koje su stupile u radni odnos a i dalje su koristili novčane naknade za nezaposlene.

Radi nesavjesnog postupanja u službi nastupila je zastara takvih potraživanja i time prouzrokovana šteta za vanbudžetski fond Službe u iznosu od oko 124.000 KM.

U optužnici je nadležnom sudu predloženo da se Berbiću izrekne i mjera zabrane obavljanja dužnosti  rukovodioca u organima uprave, stručnim službama i javnim ustanovama.

(Tuzlainfo.ba)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.