Tuzla: Preminuo prof. dr. Abdulah Zlatan Bašić

by admin
| 15:18

Jučer u večernjim satima (9. januara) preminuo je u 71. godini istaknuti rudarski stručnjak, profesor emeritus i nosilac medalje Zlatni ljiljan doktor Abdulah Zlatan Bašić.

Svoj plodonosan radni vijek počeo je na Rudniku soli Tušanj, a nakon kraćeg rada na Rudarskom institutu u Tuzli prelazi na Rudarsko-geološki fakultet Univerziteta u Tuzli, na kome je proveo većinu svog radnog vijeka. U toku ratnih sukoba u BiH bio je pripadnik Armije BiH, za šta je nagrađen najvišim ratnim vojnim priznanjem značkom Zlatni ljiljan. Tokom ratnih godina obavljao je i odgovornu diplomatsku dužnost vojnog atašea Bosne i Hercegovine u Beču, u Austriji.

Profesor Bašić je izveo na profesionalni put generacije rudarskih inženjera, bio odgovorni istraživač na stotine projekata i autor desetina naučnih radova i knjiga. Vodio je aktivan društveni život do posljednjeg dana života.

Komemorativna sjednica povodom smrti profesora Abdulaha Zlatana Bašića održat će se u amfiteatru Rudarsko-geološko-građevinskog fakulteta u Tuzli u utorak 12. januara 2016. godine u 11:00 sati.

Posljednji ispraćaj profesora Bašića bit će istog dana od 13:00 sati ispred Komemorativnog centra u Tuzli.

(TI/RTV7)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.