Tuzla: Prvi konkretni koraci za smanjenje zagađenosti zraka u TK-u

by admin
| 14:11

U cilju iznalaženja konkretnih koraka za smanjenje zagađenosti zraka, u Tuzli je održan sastanak kojem je prisustvovalo 36 predstavnika različitih fomalnih i neformalnih grupa građana i eksperata.

 

Na sastanku se govorilo o problemima vezanim za zagađenje zraka u Tuzlanskom kantonu i njegovom štetnom uticaju na zdravlje građana i okoliš.

Ovom  prilikom formirana je i “Grupa za čist zrak” koju čine predstavnici različitih formalnih i neformalnih grupa građana i eksperata, a njeno članstvo će se još širiti – piše Bportal.ba.

Grupa će koodinirano djelovati u cilju iznalaženja mogućnosti za aktivnije djelovanje nadležnih institucija i građana u borbi za smanjenje zagađenja zraka.

Istaknuto je da monitoring zraka u Tuzlanskom kantonu pokazuje prisutvo veoma visokih koncentracija zagađujućih materija u zraku koje, prema mišljenima zdravstvenih eksperata, imaju kratkoročne i dugoročne posljedice na zdravlje osoba koje su izložene njihovom uticaju na šta je neophodno hitno djelovati.

Problem zagađenja zraka je kompleksan i u njegovo rješavanje pored nadležnih kantonalnih institucija treba uključiti sve nivoe vlasti.

U tu svrhu, naredne sedmice će biti pripremljeni, usaglašeni i poslani zahtjevi i preporuke prema Vladi TK, Federalnom ministarstvu okoliša i turizma, kantonalnoj i federalnoj inspekciji, Gradu Tuzla i građanima.

– Plan interventnih mjera u slučajevima izuzetne zagađenosti zraka je uopšten i neprovodiv te je neophodno hitno uraditi njegove izmjene i dopune. Neophodno je da nadležne institucije, privredni subjekti i građani ulože maaksimalne napore kako bi došlo do smanjenja zagađenja zraka, a sve u cilju ostavljanja što manjih posljedica na zdravlje građana Tuzlanskog kantona. Najprije ćemo kroz konstruktivni dijalog sa nadležnim institucijama pokušati pokrenuti brzo i konkretno djelovanje u cilju smanjenja zagađenja zraka, a ako bude neophodno svoje nezadovoljstvo ćemo iskazati i na druge načine, poručuju iz Grupe za čist zrak.

(TI/Bportal.ba)