Postavlju se iznad zakona: Vlast u TK-u krije podatke o primanjima javnih zvaničnika

by admin
| 11:54

Centri civilnih inicijativa pokrenuće Upravni spor protiv Skupštine i Vlade TK i svih ostalih nivoa vlasti, ukoliko podatke o primanjima javnih zvaničnika ne učine dostupnim, javlja dopisnik BHRT-a.

Kolegij Skupštine TK donio je zaključak kojim je reducirao objavljivanje podataka o platama javnih zvaničnika, čime je derogiran zakon o slobodnom pristupu informacija, koji bi trebao biti iznad odluke kolegija.

Odluka kolegija Skupštine TK uslijedila je ubrzo nakon usvajanja Zakona o smanjenju plata zvaničnicima u ovom kantonu, što baca sumnju da li se Zakon provodi.

CCI je više puta tražio informacije o tome, ali ih nisu dobili.

Muris Bulić iz CCI kaže da je u toku procedura razmatranja prigovora, a potom će se obratiti ombudsmenima. Ukoliko to ne bude dovoljno, uslijedit će pokretanje upravnog spora pred nadležnim sudom.

CCI navodi da sličnu politiku netransparetnosti ovih podataka vode u Zapadnohercegovačkom i Srednjobosanskom kantonu, u Republici Srpskoj, ali kao pozitivne primjere navode ostale kantone u Federaciji BiH i Parlement Federacije i Parlamentarna skupština BiH.

(TI)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.