Aerodrom Tuzla: Planiran prijem za 64, a uposlena 103 nova radnika!

by admin
| 11:41

U Međunarodnom aerodromu Tuzla prošlu godinu opisuju kao izuzetno uspješnu kada su u pitanju putovanja organizovana sa tuzlanske zračne luke. Povećan je broj putnika-turista koji su došli ili otišli sa aerodroma Tuzla. U ovom trenutku letovi se obavljaju na devet destinacija, minimalno tri puta sedmično za svaku liniju.

”Broj putnika u poređenju sa 2014. i sa 2015. je povećan za nekih 35 posto. Mi smo u prošloj godini 2014. imali 158 hiljada putnika, u ovoj mi se nadamo da ćemo dostići cifru od 245 hiljada putnika”, kaže Rifet Karasalihović, direktor Međunarodnog aerodroma Tuzla za RTV Slon.

U 2015. godini plan je bio dostići 180 hiljada putnika, međutim ta cifra je odavno premašena. Problema je bilo jedino pri otkazivanju letova prije zbog magle, što nije rijetkost kada je u pitanju avio saobraćaj i klimatskih uslovi. U prethodnoj godini došlo je do zapošljavanja određenog broja radnika. Konkurs je raspisan u junu, a procedura je završena tek u decembru. Za ta radna mjesta pristiglo je više od hiljadu aplikacija, a primljena su 103 zaposlenika. Svi su primljeni na određeno vrijeme, tačnije na dva mjeseca. Morali su proći rigorozne provjere.

”Pored onih svih provjera i policijskih i drugih, oni su morali sačekati 20-25 dana da bi dobili saglasnost na kretanje na Međunarodnom aerodromu Tuzla. Nadam se da ćemo i taj proces okončati negdje početkom marta, tako da ćemo u martu ući u samu edukaciju, odnosno licenciranje tih radnika”, ističe on.

Konkursom su inače bila raspisana 64 radna mjesta, međutim više od 350 njih zadovoljilo je kriterije konkursa, pa su stoga proširili tu cifru na 103. Pitanje je da li će nakon isteka ugovora ostati svi radnici ili će ipak zadržati samo 64 kako je bilo prvobitno planirano? Podsjećamo, tuzlanski aerodrom u decembru je dobio i zeleno svjetlo za izvoz proizvoda animalnog porijekla, što će značiti proširivanje posla.

”Mi smo optimisti da bi ti letovi mogli da krenu krajem januara, početkom februara i da se sve te tehničke stvari završe na mogućnost uvoza, odnosno izvoza sa područja BiH i ukoliko se ostvare te naše prognoze i pripreme koje privodimo kraju, mi se nadamo da ćemo moći zadržati određen broj ljudi”, riječi su Karasalihovića.

U Međunarodnom aerodromu Tuzla ističu da je plan u ovoj godini, u skladu sa finansijskim mogućnostima i proširivanje terminalne zgrade kako bi što kvalitetnije opsluživali potencijalne putnike i kompanije koje saobraćaju sa ovog aerodroma.

(Tuzlainfo.ba/RTV Slon)

 

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.