Projekat od pola miliona KM: Kampus Univerziteta u Tuzli u sistemu daljinskog grijanja

by admin
| 14:06

Premijer Tuzlanskog kantona Bego Gutić i rektor Univerziteta u Tuzli Enver Halilović svečano su danas pustili u pogon podstanicu koja Kampus Univerziteta veže na sistem daljinskog zagrijavanja. Ukupna vrijednost projekta koji je obuhvatao vrelovodni priključak, toplinsku podstanicu i dio toplovodne mreže je oko pola miliona KM, a sredstva je obezbijedila Vlada Tuzlanskog kantona.

Ovaj kapitalni projekat, jedan je od najznačajnijih investicijskih projekata u objekte Univerziteta u Tuzli. Univerzitet je već ranije iz vlastitih sredstava već radio na postepenoj adaptaciji objekata u Kampusu, ali za ovako značajan i vrijedan projekat neophodna je bila podrška Vlade.

„Ovo je jasan pokazatelj onima koji su Kampus Univerziteta dovodili u pitanje. Kampusa će biti i to je jedno od naših strateških opredjeljenja“ rekao je ovom prilikom premijer Gutić.

Današnjim okončanjem radova Univerzitet je dobio preduslov za dalje širenje prostornih kapaciteta u Kampusu. Time se istovremeno podiže studentski standard i uslovi studiranja na Univerzitetu u Tuzli, ali i otklanjaju potencijalno kritične tačke, koje su konstatovane prilikom akreditacije Univerziteta. Na kraju ali i veoma važno, realizacijom ovog projekta Univerzitet će ostvariti značajne finansijske uštede, koje u narednom periodu mogu biti usmjerene u dalje investicijske projekte u Kampusu.

„Iako se prilikom potpisivanja Sporazuma o implementaciji projekta „Toplifikacija dijela kompleksa Kampusa – Univerziteta u Tuzli – priključenje na sistem daljinskog grijanja Grada Tuzle“ i Ugovora o izvođenju radova i praktičnoj realizaciji pomenutog sporazuma, ovaj projekat činio jednostavnim, uvjeravam Vas da iza ovog projekta stoji ogroman rad koji je Vlada Tuzlanskog kantona uložila da bi smo danas bili ovdje“, rekao je premijer Tuzlanskog kantona Bego Gutić i dodao da ovo nije kraj, „Kantonalna vlada je svjesna značaja Univerziteta u Tuzli i već u narednoj godini kapitalne investicije na Univerzitetu ćemo nastaviti novim projektima vrijednim 600.000 KM, koliko smo za ovu namjenu planirali u Budžetu TK za 2016. godinu. Tu prije svega mislim na obnovu i adaptaciju jednog objekta, čijem ćemo svečanom otvorenju, nadam se prisustvovati u ovo vrijeme iduće godine“ – saopšteno je.

(Tuzlainfo.ba)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.