Aero klub Tuzla: Resurse usmjeriti u stvaranje mladih pilota

by admin
| 9:06

Aero klub Tuzla će i u narednoj godini sve svoje resurse usmjeriti ka letačkoj obuci, odnosno školovanju mladih pilota, uz planiranje tzv. naprednih vidova letačke obuke (preleti, tehnike jedrenja na padini, talasima itd).

Shodno tome, i u narednom periodu će biti organizovana obuka za mlade polaznike – pilote. Letačke aktivnosti i druženja na aerodromu provodit će vikendom, a po potrebi i radnim danima. Planirana je organizacija određenog broja letačkih susreta uz prisustvo značajnog broja letjelica i gostiju iz BiH i regiona.

Maksimalnim zalaganjem svih članova Kluba, detaljnim planiranjem i pripremom ove i slične aktivnosti će realizovati u skladu sa  mogućnostima, a sve u cilju promocije zrakoplovnih sportova u Tuzli, Tuzlanskom kantonu i Bosni i Hercegovini.

Pred njima se i dalje nalaze mnogi izazovi, koji će utjecati na realizaciju zamišljenih projekata, ali zajedničkim djelovanjem „klubaša“  snove će pretvarati u stvarnost, jer predanim i zajedničkim radom su to dokazali u proteklom periodu.

Uprava Kluba, kao i letačko i nastavničko osoblje, sve poslove obavlja volonterski. Takođe, izuzetno su ponosni na činjenicu da svi članovi Kluba redovno učestvuju u letačkim aktivnostima, ali i u radnim akcijama, koje organizuju u cilju uređenja aerodromske infrastrukture.

U 2015. godini ostvarili su 40 letačkih dana, što je s obzirom na činjenicu da Klub nema profesionalno zaposlenih lica i da se letačka obuka izvršavala samo vikendom izuzetno dobar rezultat. Pored ovoga, limitirajući faktor u većem broju letački dana je izuzetno visoka cijena koštanja avio benzina i komplikovane procedure njegove nabavke.

Letačka sezona je počela krajem aprila 2015. godine. Sve letjelice su rasklopljene, detaljno tehnički pregledane, dovedene u stanje za obavljanje letačkih aktivnosti.

Profesionalci su uradili potrebne preglede, a u cijeloj akciji su učestvovali svi aktivni članovi Kluba.

Nakon završenih tehničkih pregleda letjelice su postavljene na poletno-sletnu stazu i time je letačka sezona mogla da počne.

Piloti – početnici su po prvi put mogli da osjete treću dimenziju i da vide ispred sebe avion za koji je jedrilica vezana konopcem za aero-šlepanje.

Počastvovi su i posjetama najmlađih. Već više nije rijetkost da ih posjećuju učenici osnovnih i srednjih škola sa područja Tuzlanskog kantona, a imali su i posjete Srednje strukovne škole iz Sarajeva.

Počeli su koristiti i određena tehnička pomagala za snimanje i analizu letova. Tehniku letenja jedrilicama u tzv.termičkim stubovima su vizuelizirali. Učenici su sad u stanju, nakon svakog leta, tačno vidjeti i analizirati detalje leta.

Zahvaljujući pomoći stručnjaka za građevinu, izrađen je idejni projekat objekta, koji bi trebao da omogući cjelodnevni boravak za pilote i formiranje multimedijalne učionice za Školu letenja, koja bi ujedno bila i centar za letačke operacije na aerodromu.

Na kraju 2015. godine, aerodromska zgrada Aero kluba Tuzla sastoji se od dvije cjeline u kojima se nalaze sve neophodne prostorije za daljnji rad i napredovanje Kluba.Izgradnjom i stavljanjem u funkciju ovog objekta, dovedeni su u ravnopravan položaj sa ostalim sportskim aeroklubovima u BiH koji već odavno imaju zadovoljavajuće stanje objekata na aerodromima Livno, Bihać, Prijedor i Banja Luka.

(RTV7)