Noć ideja: Učestvovalo 15 debatnih timova, najbolji osvojili tri ekskurzije

by admin
| 9:01
Na Ekonomskom fakultetu u Tuzli završeno je drugo debatno takmičenje „Noć Ideja“ .
 
U okviru takmičenja, mladi su imali priliku raspravljati o aktuelnim društvenim pitanjima poput Reformske agende, Dejtonskog sporazuma, problema nezaposlenosti i odlaska mladih u druge države, ali i evropskog puta Bosne i Hercegovine. Svaki od debatnih timova je morao pripremiti prikladan tematski plan i odgovarajuće argumente kojima bi podržao isti.
 
Održano je ukupno 15 debata i to tokom dvije noći u terminima od 17:00 do 20:00. U finalu su se takmičili tim „Pravnici“ i tim „Prijatelji. Nakon izlaganja i davanja odgovora na pitanja žirija, pobijedio je drugi tim, u sastavu: Amela Bošnjić, Anel Smajić i Tahir Žustra. Prvoplasirani tim je osvojio tri ekskurzije turističke agencije Sol Azur, dok su drugoplasirani osvojili put i učešće na European Students For Liberty (ESFL) konferenciju koja će se održati naredne godine u Pragu.
 
Na dvije noći je prisustvovalo oko 400 učesnika, uglavnom studenata i srednjoškolaca koji su pratili takmičenje i vjerno navijali za svoje timove. Uspjeh ovogodišnjeg takmičenja pokazuje da „Noć Ideja“ postaje tradicionalnim za grad Tuzlu i da su mladi u ovom gradu zainteresovani za rasprave o idejama koje se tiču čitavog društva.
 
Udruženje građana „Multi“ planira nastavak realizacije projekta i u drugim gradovima, prije svega u Zenici na tamošnjem Ekonomskom fakultetu.
 
Naredne godine, „Noć Ideja“ će se ponovo održati u decembru, a organizator poziva potencijalne timove da krenu sa pripremama za debate.
 
(Tuzlainfo.ba)