Univerzitet u Tuzli: Promovisano 35 doktora nauka

by admin
| 20:30

Svečanim činom dodjele doktorskih diploma na čast doktora nauka, jučer je Univerzitet u Tuzli promovirao 35 doktoranata koji su odbranili doktorske disertacije na fakultetima Univerziteta u Tuzli, uz napomenu da tri doktoranta nije pristupilo promociji.

Svečanu ceremoniju promocije doktora nauka otvorio je rektor Univerziteta u Tuzli,   prof. dr. sc. Enver Halilović, govoreći o značaju obilježavanja jednog od najznačajnijih uspjeha u naučnom usavršavanju, kao i značaju ovakvih promocija za Univerzitet u Tuzli.

„Današnja promocija doktoranata ima za rezultat jačanje akademske zajednice, visokoškolskih i istraživačkih ustanova, ne samo novim, već i kvalitetnim naučnim kadrom. Doktoranti koje danas promoviramo proveli su, također nekoliko godina na istraživanjima svojih projekata pod pažljivim i odgovornim mentorstvima, uglavnom, naših ugladnih profesora“, između ostalog, kazao je rektor Halilović.

„Moramo svi znati, ali u skladu s tim se ponašati, da nema društvenog opstanka nikome, ni naciji, ni državi, ni pojedincu, bez mogućnosti opstanka svakog u historijskog i svakodnevnoj tržišnoj društvenoj konkurenciji. Od Bekona, pa do danas, a u budućnosti će biti još izraženije, moć svakog mjeri će se i determinirati njegovim mjestom u sistemu znanja, njegovom ulogom u produkciji i reprodukciji kulturnih i civilizacijskih naučno-tehničkih dostignuća datog historijskog i konkretno iskustvenog vremena. Tantum posseumus quantum scimus-toliko možemo koliko znamo“, poručio je rektor Halilović.

Na početku svečanosti prisutni su mogli uživati u umijeću i virtuoznosti učenica Srednje muzičke škole Tuzla, Arnele Arifi, Amile Rančić, Emine Ljubunčić i Naide Salković, koje su izvele kompoziciju I i II stav, sonat u g-molu, G.F. Hendl-a.

Prilikom svečane ceremonije promovirane doktore nauka predstavljali su dekani fakulteta i mentori, odnosno predsjednici komisija koji su govorili o biografskim podacima doktoranata, naučnom i stručnom radu, te o doktorskim disertacijama i doprinosu doktorskih disertacija nauci. Doktorske diplome danas promoviranim doktorima nauka uručio je rektor  Univerziteta u Tuzli, prof.dr.sc. Enver Halilović.

U ime promoviranih doktora nauka, prisutnim se obratila dr.sc. Senada Selmanović.

Na čast doktora nauka promovirani su:

dr.sc. Asja Hotić Hadžiefendić
dr.sc. Mensur Husić
dr.sc. Senada Selmanović
dr.sc. Melisa Husarić
dr.sc. Edna Klimentić
dr.sc. Amra Selimović
dr.sc. Amel Selimović
dr.sc. Samir Porić
dr.sc. Ibrahim Gledo
dr.sc. Jasmina Kamberović
dr.sc. Asmir Budimlić
dr.sc. Azra Delalić
dr.sc. Nusret Ramić
dr.sc. Nedreta Kikanović
dr.sc. Tijana Brčina
dr.sc. Eniz Lačić
dr.sc. Nermin Cosić
dr.sc. Sabina Hrustić
dr.sc. Jasminka Petrović
dr.sc. Admir Jukan
dr.sc. Muris Pecar
dr.sc. Sehval Lapandić
dr.sc. Said Gazibegović
dr.sc. Amira Bijedić
dr.sc. Rasim Kovačević
dr.sc. Edisa Trumić
dr.sc. Edita Dervišević
dr.sc. Dželil Korkut
dr.sc. Maida Isabegović
dr.sc. Amela Bećiragić
dr.sc. Daniela Lončar
dr.sc. Amir Hadžimehmedović
dr.sc. Rahima Jahić
dr.sc. Adis Rahmanović
dr.sc. Amra Babajić

(Tuzlainfo.ba/untz.ba)

 

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.