Centralna mevludska svečanost u Tuzli: Mevlud je vrelo naše radosti

by admin
| 12:25

Centralna mevludska svečanost povodom rođenja Allahovog Poslanika Muhammeda a.s., za područje Medžlisa Islamske zajednice Tuzla održana je u džamiji Kralj Abdullah.

Hor Gazi Turali-beg izveo je bogat mevludski program, sa učenjenjem posebno odabranih ilahija za mevludsku svečanost.

Obraćajući se okupljenim vjernicima glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Tuzla hafiz Ahmed ef. Huskanović kazao je da ga raduje što u džamiji vidi veliki broj vjernika.

Širimo ljubav prema ljudima

– Posebno me raduje što su naše sestre, nene, majke uvijek tu na ovakvim svečanostima kada treba i brojem pokazati da nam je stalo za ono što se organizuje u našim džamijama – rekao je hafiz Huskanović.

Glavni imam je dodao da se u mevludskm noćima sjećamo Allahovog Poslanika Muhammeda a.s bez kojeg bi naši životi izgledali drukčije.

– Bili bi dosta siromašniji, obilježeni lošim stranama. Najbliži Poslaniku je onaj ko ga slijedi. A onaj ko ga slijedi pravi ovaj svijet boljim i ljepšim. Širimo pravu vjeru, ljubav prema ljudima, lijepo ponašanje prema porodici, prijateljima i komšijama – poručio je hafiz Huskanović.

Iskrenost i istinoljubljivost

Predavanje povodom mevluda održao je mr. Mehmedalija ef. Hadžić, profesor u Prvoj bošnjačkoj gimnaziji u Sarajevu.

– Želim da vam kažem da biti svjestan Boga predstavlja najveću čast na svijetu. Svijest o Bogu podrazumijeva da se živi po Kur'anu i biti zahvalan na onome što imamo. Danas je te svijesti sve manje. Zato svijet gledamo drukčije. Prilike u svijetu gledamo onako kako su drugi protumačili. Više vjerujemo lažima i konstrukcijama drugih nego vlastitim očima – kazao je u svome uvodu Hadžić.

On je naglasio da su iskrenost i istinoljubljivost najveće vrijednosti koje čovjek može imati, dok laž predstavlja grijeh. Vjernik nikada ne smije lagati.

– Moramo stalno uzimati moralne poruke iz Kur'ana jer je to najveća pokretačka snaga današnjice. U svijetu danas najveće pravo imaju oni najmoćniji. Oni definiraju šta je istina. U islamu najveće pravo ima onaj koji je najslabiji – ističe Hadžić.

Obraćanje muftije

Muftija tuzlanski Vahid ef. Fazlović obraćajući se vjernicima kazao je da mevlud predstavlja vrelo naše radosti, jer se radujemo zbog rođenja Muhammeda a.s.

– U našoj tradiciji je i to da mevlud nije samo jedan program i jedna večer. Mi imamo mevludske mjesece u kojima hoćemo polahko da otvorimo sve naše džamije i kuće da te mevludske radosti traju. Jer tako iskazujemo ljubav prema Allahu i Muhammedu a.s. Čuvajmo ovu našu tradiciju. Hod stazom Muhammeda a.s. je najsigurniji hod i uslov da nas Allah zavoli – poručio je muftija Fazlović.

Centralnoj mevludskoj svečanosti pored muftije Vahid ef. Fazlovića, prisustvovao je i pomoćnik muftije tuzlanskog – dr. Sead ef. Seljubac, predsjednik Medžlisa Islamske zajednice Tuzla – Hasan ef. Spahić,  nekadašnji dugogodišnji glavni imam dr. Amir ef. Karić i tuzlanski imami.  

Tekst i foto: MIZ Tuzla

(Tuzlainfo.ba)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.