Veći budžet ZZOTK-a: Povećanje na bazi naplate dugovanja od Rudnika “Kreka”

by admin
| 17:44

Vlada Tuzlanskog kantona prihvatila je Finansijski plan Zavoda zdravstvenog osiguranja Tuzlanskog kantona za 2016. godinu sa Operativnim programom zdravstvene zaštite i zdravstvenog osiguranja. Ukupno planirana sredstva za 2016.godinu iznose 208.878.390 KM što je za 4.418.705 KM ili 2,16% više od planiranih za 2015. godinu.

Prema dokumentu, povećanje prihoda i primitaka u 2016. godini se temelji na ažurnijem izmirivanju tekućih obaveza po osnovu doprinosa za obavezno zdravstveno osiguranje svih obveznika obračuna i uplate doprinosa.

U skladu sa stavom Vlade Tuzlanskog kantona očekuje se izmirenje oko 50% dugovanja iz ranijeg perioda po osnovu doprinosa za zdravstveno osiguranje obveznika JP Elektroprivreda BiH d.d. Sarajevo, Zavisno društvo „Kreka” d.d. Tuzla kao i naplata zaostalih dugovanja po osnovu doprinosa za zdravstveno osiguranje nadležnih organa Tuzlanskog kantona, te naplata dugovanja po osnovu aplikacije premije osiguranja za 2015. godinu od nadležnih ministarstava i povećanje broja zaposlenih.

U ukupnim sredstvima neposredne zdravstvene zaštite planirana su sredstva za obezbjeđivanje prava povratnicima na korištenje primarne zdravstvene zaštite u svim zdravstvenim ustanovama na području Tuzlanskog kantona saglasno Odluci o ostvarivanju prava iz primarne zdravstvene zaštite povratnika u Republiku Srpsku u JZU na području Tuzlanskog kantona koju donosi Vlada TK i Stavu za izradu planskih dokumenata za 2016. godinu koji je dalo Ministarstvo zdravstva Tuzlanskog kantona.

(Tuzlainfo.ba)

 

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.