Općina Tuzla: Sastanak sa međunarodnim organizacijama za procjenu šteta u privredi

by admin
| 14:53
0706 opcina

Općinski načelnik, Jasmin Imamović, sa saradnicima, sastao se jučer sa timom međunarodnih organizacija koji radi na pripremi izvještaja o procjeni šteta nastalih u privredi.

Sastanku su prisustvovali predsjednik Kantonalne privredne komore, Nedret Kikanović, predsjednik Obrtničke komore TK, Abdulah Hadžiavdić  i predsjednik granskog sindikata metalaca općine Tuzla, Mešan Vildić, sa kojima su članovi tima obavili i posebne razgovore.

Cilj posjete tima, sačinjenog od predstavnika Međunarodne organizacije rada (ILO), Svjetske banke (WB), Svjetskog programa hrane (WFP) i Razvojnog programa Ujedinjenih naroda (UNDP), je prikupljanje podataka potrebnih za izradu izvještaja o štetama u Sektoru zapošljavanje i sredstva za život. Ovaj izvještaj je, zajedno sa ostalim sektorskim izvještajima uslov za pristupanje donatorskoj konferenciji, koja je zakazana za 18.6.2014. 

Jasmin Imamović je iznio informacije o situaciji na području općine Tuzla, odnosno o veličini šteta nastalih, prije svega, aktiviranjem više od 1.700 klizišta, koja su uništila ogroman broj stambenih i infrastrukturnih objekata, te nanijela velike štete privrednim subjektima, uključujući i poljoprivredne resurse.

Imamović je naglasio da su prioriteti u sanaciji nastalih šteta stambeni objekti, tj. obezbjeđenje krova nad glavom svim ugroženim porodicama, ali i spašavanje postojećeg broja radnih mjesta, te iznalaženje mogućnosti za otvaranje novih radnih mjesta (putem javnih radova), kako bi se nastale štete što prije sanirale. Načelnik Imamović je upoznao članove tima i sa inicijativama koje je Općina Tuzla uputila Vladi FBiH, za donošenje zakona, kojim će se omogućiti korištenje značajnih sredstava kojima raspolažu lokalne zajednice i drugi nivoi vlasti, te obezbijediti da općine mogu bez naknade dodjeljivati građevinsko zemljište porodicama koje su pretrpjele štetu na stambenim objektima i zemljištu, kao i niz drugih zakonskih rješenja za korištenje vlastitih sredstava. 

Predstavnik Međunarodne organizacije rada, Dragan Radić, naglasio je da je važno da se izvještaji o procjeni šteta pripremaju po jedinstvenoj metodologiji, kao i da budu što realniji i blagovremeno pripremljeni, jer će se na osnovu njihovih procjena angažirati međunarodni donatori.

Predstavnici Općine, Kantonalne privredne komore i Obrtničke komore TK obećali su da će poduzeti sve što je u njihovoj moći, kako bi se već postojeće procjene šteta u privredi dopunile podacima koji nedostaju, a koji su predviđeni jedinstvenim obrascem međunarodnih institucija. 

Nakon sastanka u Općini Tuzla, članovi tima međunarodnih organizacija posjetili su neke od poslovnih objekata na području općine koji su pretrpjeli štete od poplava i klizišta.

(TI)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.