Građani traže reakciju vlasti: Pokrenuto potpisivanje peticije za čistiji zrak u Tuzli i Lukavcu!

by admin
| 14:33

Organizacije civilnog društva iz Tuzle i Lukavca traže hitno rješavanje problema zagađenja zraka, jer ovi gradovi spadaju u najzagađenije gradove u Evropi, a nadležni i odgovorni ne preduzimaju ništa, kaže se u poruci koju je u ime organizacija civilnog društva uputio Centar za ekologiju i energiju iz Tuzle.

 

Pokrenuto je internetsko potpisivanje peticije kojom se od nadležnih tijela traži hitno reagovanje radi bolje zaštite zdravlja građana Tuzle i Lukavca.

Konstatuju da najveći zagađivači u kritičnim danima moraju smanjiti svoju proizvodnju, neophodno je smanjiti promet vozila, a inspekcijske službe i institucije koje se bave zaštitom zdravlja građana početi savjesno raditi svoj posao, prenosi Fena.

Peticijom se od Ministarstva turizma i okoliša Federacije BiH (FMOIT) i Ministarstva okoliša Tuzlanskog kantona (MPUZO TK) traži da hitno poduzmu konkretne mjere na smanjenju zagađenja zraka radi spašavanja života i zaštite zdravlja građana, definiraju dnevne granične vrijednosti za suspendovane čestice PM2,5 i da definiraju pragove upozorenja i prag uzbune za lebdeće čestice PM10 i PM2,5.

Također se traži da promijene postojeći Plan interventnih mjera koji trenutno štiti zagađivače, a građane samo “upozorava” i usvoji novi plan interventnih mjera koji će sadržavati mehanizam konkretnih aktivnosti za smanjenje zagađenja zraka i zaštitu zdravlja građana.

Organizacije civilnog društva pozivaju sve građane da potpisivanjem peticije podrže ovu inicijativu.

Link: http://www.onlinepeticija.com/spasimo_gradjane_bih

(Tuzlainfo.ba)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.