Tuzlanski kanton: Privreda u teškom stanju, ali rješenje postoji

by admin
| 8:51
0906 tk

Poplave i klizišta koji su pogodili našu zemlju situaciju su učinili još težom. Deseci poplavljenih privrednih objekata, uništeni proizvodi, otpuštanje radnika, nemogućnost da se ispoštuju ugovori, samo su neke posljedice koje su zadesile cijelu državu pa i Tuzlanski kanton.

Kad se govori o privredi u kantonima Federacije BiH, onda je Tuzlanski kanton među prvima, ako ne i prvi. Neko bi onda pomislio da je mnogošta dobro u najmnogoljudnijem kantonu. Međutim, kantonalni biro za zapošljavanje već odavno je evidentirao stotinu hiljada nezaposlenih.

Deseci miliona maraka štete

Preliminarne štete na području TK-a procjenjuju se na 520 miliona KM, od toga deseci miliona otpadaju upravo na privredu.

Radi blagovremenog preuzimanja odgovarajućih mjera nadležnih institucija u Bosni i Hercegovini, Federaciji BiH i Tuzlanskom kantonu, potrebno je izvršiti procjenu štete u privredi Tuzlanskog kantona. Upravo iz tih razloga Privredna komora TK-a objavila je poziv privrednim subjektima u ovom kantonu da prijave nastalu štetu.

Prema riječima Nedreta Kikanovića, direktora kantonalne privredne komore, dosad je prijavljeno 123,5 miliona maraka štete u 60 preduzeća. Naravno, brojka nije konačna. On ističe da je oko 30 procenata privrede kantona pogođeno elementarnim nepogodama. Najviše štete prijavljeno je u Tuzli, Gračanici i Lukavcu. “Direktna materijalna šteta iznosi 68 miliona KM, dok je 55,6 miliona KM indirektna šteta (izgubljeni prihod zbog prekida rada izazvan nastankom prirodne ili druge nesreće). Najviše su pogođeni rudnici Kreka sa štetom od oko 70.000.000 KM, od čega je 40.000.000 direktne materijalne štete”, kaže Kikanović.

Ovo je samo manji dio šteta, jer još nije prijavljena šteta u velikim sistemima, rudnicima, Termoelektrani, Cementari, Solani, koje će se mjeriti desecima miliona KM pojedinačno. Također, poljoprivrednici su tek počeli slati procjene.

Kikanović napominje da će sigurno biti kompanija koje se neće moći oporaviti, a nekima će trebati i više od godine za ponovno pokretanje rada i proizvodnje. Sve to izravno dovodi do otpuštanja radnika. Nedavno je, sasvim opravdano, odjeknula vijest da je jedna firma iz Lukavca otpustila 150 radnika, a što čini polovicu uposlenih. Rudnik Šikulje je poplavljen i ne zna se kad će ponovo biti stavljen u pogon, a 1.500 radnika trenutno je na čekanju.

“Vlasti bi trebale učiniti sve da u narednom periodu što je više moguće rasterete privredu. Imamo najviše doprinose po uposleniku, a sa smanjenim obimom proizvodnje privrednici neće biti u stanju zadržati radnike. Smanjenje doprinosa, privremena odgoda plaćanja, reprogram kredita i povoljna kreditna sredstva, prije svega kod Razvojne banke, olakšali bi privrednicima oporavak i nastavak proizvodnje, što bi sačuvalo radna mjesta. Također, vlada u procesu obnove može dati prioritet domaćim firmama, što bi donekle pokrenulo privredu”, naglašava Kikanović.

Usprkos šteti, hrabro naprijed

Ono što je Tuzlanski kanton u Federaciji BiH to je Gračanica u Tuzlanskom kantonu. Općina koja predstavlja svijetli primjer razvoja i poduzetništva. Prema podacima dostavljenim kantonalnoj privrednoj komori, privrednici u Gračanici Bez obzira na tešku nevolju koja je zadesila cijelu državu, ne treba padati u očaj. Vlast treba pomoći privrednicima u saniranju pretrpljene štete, te na taj način sačuvati što je moguće više radnih mjesta i proizvodnjepretrpjeli su štetu od 8,7 miliona KM. Međutim, šteta je svakako veća i svakim danom stižu nove prijave.

“Trgovir” je jedna od najvećih firmi u regionu kad je u pitanju proizvodnja ekopeleta. Osim toga, proizvodi armaturne mreže i druge žičane proizvode te se bavi prodajom građevinskog materijala, nafte i naftnih derivata. Velik dio ove firme bio je poplavljen.

“Što se tiče materijalne štete, ne možemo tačno znati kolika je ona. Nešto malo smo ustvrdili, ali o konkretnim brojkama ne možemo govoriti. Uništeno je mnogo materijala koji se više ne može koristiti. Velike zalihe gotovog proizvoda su također uništene, a određen broj mašina bio je potopljen”, kazao je za Novo vrijeme Almir Aljić, zamjenik direktora “Trgovira”.

Neće biti otpuštanja

Aljić ističe da još nisu osposobili sve pogone, ali da se na tome radi. Važno je da se proizvodnja polahko ali sigurno povećava i nadaju se da će se uskoro sve vratiti u normalno stanje.

Osim direktne, mnoge firme strahuju i od indirektne štete. To nam je potvrdio i Aljić koji ističe da se neki rokovi neće moći ispoštovati. Međutim, zahvaljujući činjenici da je ova firma itekako stabilna, njihovi radnici, bez obzira na pretrpljenu štetu, neće strahovati za eventualna otpuštanja. Štaviše, ovog ponedjeljka zaposlili su i novog radnika.

Neki proširuju proizvodnju

“Carmella Caffe”, firma iz Brijesnice Male u Doboj Istoku, bavi se proizvodnjom i distribucijom kafe. Prema riječima Sakiba Okića, vlasnika “Carmella Caffea”, šteta koju su pretrpjeli doseže visinu i do 30 hiljada KM, što, prema Okiću, u odnosu na štete koje su pretrpjeli drugi privrednici i nije mnogo. Šteta je, prije svega, nastala na iznajmljenim aparatima u Maglaju i Doboju. Na svu sreću, objekat firme nije bio poplavljen, te u ovom slučaju štete nema nikako.

Ono što svakako raduje u ovoj teškoj situaciji jeste najava Okića da će se ići u proširenje proizvodnje. Namjeravaju početi proizvodnju prirodnih sokova i u tom smjeru već su poduzeti određeni koraci. Sukladno tome, Okić nam je potvrdio da će biti novih upošljavanja.

Rješenje je u našim rukama

Bez obzira na tešku nevolju koja je zadesila cijelu državu, ne treba padati u očaj. Vlast treba pomoći privrednicima u saniranju pretrpljene štete te na taj način sačuvati što je moguće više radnih mjesta i proizvodnje. I mi, pojedinačno, možemo doprinijeti tome. Trebamo biti odgovorni, osviješteni te umjesto tuđih proizvoda kupovati domaće. Nikakav razlog neće nas opravdati što umjesto domaćih proizvoda kupujemo uvozne – ni lobi, ni reklame, ni deset feninga jeftiniji proizvod… Žalimo se, optužujemo, a rješenje za naše probleme često je u našim rukama. Stoga, kupujmo domaće da što brže oporavimo privredu i pomozimo otvaranje novih radnih mjesta!

(tuzlainfo/ekapija)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.