UKC Tuzla: Uvedena modernija procedura u liječenju grlića materice

by admin
| 14:25

Na Klinici za ginekologiju i akušerstvo UKC Tuzla danas je uvedena nova procedura u liječenju preinvazivnih i ranih invazivnih promjena na grliću materice.

Riječ je o LETZ konizaciji, odnosno zahvatu pri kojem se nakon markiranja zone transformacije na grliću materice, dijatermijskom omčom, u jednom aktu, odstranjuje opsežni konizat patohistološki izmjenjenog dijela grlića materice, pri čemu duž reza dolazi do koagulacije tkiva, odnosno zatvaranja krvnih žila.

Odstranjeno tkivo grlića materice dalje se šalje na patohistološki pregled. Ovaj zahvat je prikladan za žene adolescentne i reprodukcijske dobi jer omogućuje uklanjanje abnormalnih promjena u cijelosti, a ne ostavlja značajnije posljedice na reproduktivni sistem žene.

Prema riječima načelnice Klinike za ginekologiju i akušerstvo UKC Tuzla, prof. dr. Dženite Ljuce na ovoj klinici do sada se radila klasična (hladna) konizacija koja se izvodi hiruškim nožem. Sam zahvat traje duže u odnosu na LETZ konizaciju, praćen je krvarenjem što nije slučaj kod LETZ konizacije, a  opravak pacijentice traje par dana, dok se  pacijentice nakon LETZ konizacije otpuštaju  dva sata poslije urađenog zahvata.

Kod klasične konizacije se mogu javiti komplikacije kao što je suženje kanala grlića materice, što može prouzrokovati komplikacije prilikom porođaja ili prijevremeno otvaranje grlića materice tokom trudnoće, zbog čega može doći do spontanog pobačaja.

Operativni tim koji je izveo današnju LETZ konizaciju činili su: prof. dr. Dženita Ljuca, prim. dr. Adnan Babović, dr. Adnan Šerak, instrumentarke Hajrija Karišik, Edina Bičakčić i Dženana Mujabašić, anesteziolog prim. dr. Senida Keser i anestetičar Zuhret H. Beganović – saopšteno je iz UKC-a Tuzla.

(Tuzlainfo.ba)