Suđenje pomoćniku gradonačelnika Tuzle: Slavko Stjepić na optuženičkoj klupi!?

by admin
| 16:12

Slavko Stjepić, dugogodišnji pomoćnik tuzlanskog gradonačelnika Jasmina Imamovića i glavnokomandujući u Službi za prostorno uređenje i zaštitu okoline, na optuženičku klupu Kantonalnog suda u Tuzli ponovo će sjesti 13. januara 2016. godine za kada je zakazan nastavak suđenja zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio krivično djelo zloupotrebe položaja i ovlaštenja. Datumi ranijih sudskih ročišta nisu objavljivani na oficijelnoj internet stranici Kantonalnog suda, a pored ročišta 13., Stjepiću će se suditi i 18. januara – piše današnji Dnevni avaz.

Kantonalno tužilaštvo TK je, podsjećanja radi, optužnicu protiv 56- godišnjeg Stjepića podiglo početkom 2015. godine, ali se Kantonalni sud u Tuzli oglasio nenadležnim jer je u međuvremenu počela primjena Zakona o suzbijanju korupcije i organiziranog kriminala u F BiH.

-Optužnica je potom proslijeđena Vrhovnom sudu F BiH jer je krivično djelo zloupotrebe polaža i ovlaštenja u skladu sa novim zakonom, odnosno krivična djela iz oblasti korupcije u kojima postoji sumnja da šteta nanesena drugom ili korist pribavljena drugom prelazi iznos od 100.000 KM, u nadležnosti specijalnog odjela Vrhovnog suda F BiH te anologno tome i specijalnog odjela Federalnog tužilaštva – pojašnjava Admir Artnautović, portparol Tužilaštva TK.

Vrhovni sud F BiH je potom, radi tehničkih i kadrovskih nemogućnosti početka primjene pomenutog zakona, zauzeo stav da se predmet vrati Kantonalnom sudu Tuzla na odlučivanje. U maju 2015. godine Kantonalni sud je potvrdio optužnicu protiv Stjepića.

– U optužnici je navedena  osnovana sumnja da je Stjepić, obavljajući pomenute funkcije u periodu od 2011. do 2014. godine, donio različita rješenja koja su vezana za oblast prostornog uređenja, urbanizma i građenja, te je na taj način omogućio da se  konzorcijumu građevinskih firmi prilikom dodjele građevinskog zemljišta uz naknadu, za izgradnju poslovno-stambenog kompleksa  blok C u naselju Stupine u Tuzli, pribavi protupravna imovinska korist u iznosu od oko 770.000 KM – pojašnjava Arnautović.

Pored nevedenog slučaja, Stjepićevo, ali i ime njegovih nalogodavaca, dovodilo se minulih mjeseci u vezu sa prodajom gradskog zemljišta na još nekoliko lokacija u Tuzli. Kako je svoj posao u proteklom periodu radio Slavko Stjepić i njegovi nalogodavci najbolje govore podaci o hiljadama bespravno izgrađenih objekata, benzinskim pumpama pod prozorima stambenih objekata i obrazovnih institucija te niz svjedočanstva „običnih smrtnika“ koji su imali posla sa Stjepićem i službom na čijem je čelu.

Veleljepna vila na Tetimi

Slučajno ili ne, uporedo sa realizacijom „poslova“ sa konzorcijem firmi koje su gradile poslovno-stambeni kompleks blok C u naselju Stupine, u prigradskom naselju Tetima nicao je veleljepni objekat u vlasništvu Slavka Stjepića. Novoizgrađena vila, u američkom stilu, posjeduje vanjski bazen, prostorije za saunu, relaksaciju, prijem gostiju… Da li je sve to izgrađeno plaćom koju je Stjepić dobivao radeći u gradskoj administraciji?

(TI/E. Skokić – Dnevni avaz)